Σιέρα Λεόνε: Πουλά διαμάντι για να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σιέρα Λεόνε: Πουλά διαμάντι για να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα

Στο σφυρί ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια του κόσμου βγάζει η Σιέρα Λεόνε προκειμένου να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά προγράμματα στην φτωχή κοινότητα όπου βρέθηκε ο πολύτιμος λίθος.

Το «διαμάντι της ειρήνης», όπως αποκαλείται, είναι ένας πολύτιμος λίθος 709 καρατίων, μεγέθους σχεδόν αυγού. Εντοπίστηκε στην περιοχή του Κόνο τον περασμένο Μάρτιο από έναν πάστορα ο οποίος το παρέδωσε στην κυβέρνηση για να το πουλήσει.

«Το διαμάντι αυτό θα βοηθήσει τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο» ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου Ράπαπορτ, του διεθνούς δικτύου εμπορίας διαμαντιών ο οποίος θα πραγματοποιήσει τη δημοπράτηση χωρίς να κρατήσει ποσοστό από τα κέρδη.Στόχος όπως διευκρινίζει ο Ράπαπορτ είναι να ενθαρρύνουμε κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια αντίστοιχη δημοπρασία είχε διοργανωθεί τον προηγούμενο μήνα χωρίς ωστόσο να βρεθεί πλειοδότης αφού η Σιέρα Λεόνε απέρριψε την προσφορά, των 7,8 εκατομμυρίων δολαρίων ελπίζοντας στην συγκέντρωση μεγαλύτερου ποσού.

Η νέα δημοπρασία έχει οριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Το 50% των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση έργων για παροχή πόσιμου, καθαρού νερού, ηλεκτροδότηση, οικοδόμηση σχολείων και νοσοκομείων και κατασκευή δρόμων στη Σιέρα Λεόνε και ιδίως στο χωριό Κοριάρντου, όπου βρέθηκε το διαμάντι.

Τα «ματωμένα» διαμάντια προκάλεσαν και χρηματοδότησαν τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε που έληξε το 2002. Οι αντάρτες υποχρέωναν τους αμάχους να εργάζονται στα αδαμαντωρυχεία και με τα έσοδα από την πώλησή τους αγόραζαν όπλα. Τα Ηνωμένα Έθνη ήραν την απαγόρευση εξαγωγής των διαμαντιών από τη Σιέρα Λεόνε το 2003.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider