Τραμπ: Σημαντική συγκυρία για τη συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραμπ: Σημαντική συγκυρία για τη συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας

«Είναι τιμή να φιλοξενώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, στις πρώτες δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ακόμα πως «Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά και σίγουρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη» και σημείωσε πως οι δυο τους θα συζητήσουν για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 καθώς και για τις εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών». Τέλος ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι θα βρουν τρόπο να βοηθήσει η μια χώρα την άλλη, καθώς έχουν υπάρξει ιστορικά «σπουδαίοι σύμμαχοι».

Στην ιστορικότητα των δεσμών των δυο χωρών, συνηγόρησε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στις εναρκτήριες δηλώσεις του, χαρακτηρίζοντας «σημαντική τη συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία» ενώ παράλληλα σημείωσε πως «θα κάνουμε ότι χρειαστεί για τη διατηρήσουμε». Ο έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τη στιγμή για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα ακολουθήσει μία εποικοδομητική συζήτηση.«Μοιραζόμαστε κοινές αξίες» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Την σημασία της σημερινής συνάντησης ανέφερε o Αλέξης Τσίπρας και σε σημερινή ανάρτησή του στο Twitter. «H συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ στο Oval Office είναι μια σημαντική στιγμή για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου λίγα λεπτά μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης, προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Κατά την άφιξή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην είσοδο του Λευκού Οίκου. Ο δύο ηγέτες έκαναν χειραψία, στράφηκαν χαμογελαστοί προς τα τηλεοπτικά συνεργεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου για την κατ΄ιδίαν συνάντηση στην αρχή και μετά των δύο αντιπροσωπειών. Στις 20.30 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένες οι κοινές δηλώσεις Τραμπ-Τσίπρα, οι οποίοι θα απαντήσουν και σε τέσσερις ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα βρεθούν ζητήματα ασφάλειας, οι περιφερειακές εξελίξεις, τα εθνικά θέματα, τα ενεργειακά, αλλά και τα της παρουσίας του ΔΝΤ στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος, ενώ θα έχει προηγηθεί και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον και άρα ο πρωθυπουργός θα γνωρίζει περίπου πώς θα κινηθεί το Ταμείο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κουβαλά στις «αποσκευές» τη συμφωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για επιτάχυνση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, κάτι που του «ανοίγει» δρόμο για τις συζητήσεις που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο για το θέμα της οικονομίας και τον επενδύσεων από την αμερικανική πλευρά.

Ένα σημαντικό ζήτημα για τις ΗΠΑ είναι χωρίς αμφιβολία ο ρόλος της βάσης της Σούδας στην Κρήτη, μιας και αποτελεί σημείο αναφοράς για το ΝΑΤΟ, λόγω και της στρατηγικής της θέσης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αναβάθμιση της βάσης, με πιθανή επέκταση δραστηριοτήτων, ενώ ενδιαφέρουσα θα είναι και η συζήτηση για το κάθε πότε θα ανανέωνεται η συμφωνία για την αξιοποίησή της. Στα ζητήματα ασφάλειας εντάσσεται φυσικά και η συζήτηση για το Καστέλι, αν και το βασικό επίδικο, για ρόλους και νατοϊκού σχεδιασμού είναι η Σούδα.

Από εκεί και πέρα, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας και το συνεχιζόμενο φλέρτ Άγκυρας-Μόσχας δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας για την ενίσχυση του ελληνοαμερικανικού διαύλου επικοινωνίας, μιας και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν, όπως προαναφέρθηκε, το ότι η χώρα μας, παρά τις δοκιμασίες, έχει παραμείνει ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή. Άλλωστε, έμπειρες πολιτικές πηγές δεν ξεχνούν ότι το 2015, οι ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με ένταση, κυρίως έχοντας υπόψιν τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και το εύρος της ανατροπής στον χάρτη που θα προκαλούσε η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα και την Ε.Ε.

Δείτε ζωντανά όσα μεταδίδει η κρατική τηλεόραση:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.