Μέι-Γιούνκερ: Δύσπεπτο μενού ενόψει της συνόδου Κορυφής την Πέμπτη

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέι-Γιούνκερ: Δύσπεπτο μενού ενόψει της συνόδου Κορυφής την Πέμπτη

Το σημερινό δείπνο της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες δεν είχε περιληφθεί στην επίσημη ανακοίνωση της εβδομαδιαίας ατζέντας του προέδρου της Κομισιόν την περασμένη Παρασκευή, όπως ανακοινώθηκε η σημερινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρτ Φιλίπ ή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη, πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, όπου το Brexit αποτελεί βασικό ζήτημα συζήτησης.

«Η συνάντηση είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό» είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν σήμερα το μεσημέρι, αλλά δικαιολόγησε την έλλειψη ανακοίνωσης στην ανάγκη να επιβεβαιωθεί μια ημερομηνία, που ταίριαζε στο πρόγραμμα του προέδρου της Κομισιόν και της Βρετανής πρωθυπουργού. Θέλησε δε να υποβαθμίσει τη σημασία της, τονίζοντας ότι το «πολιτικό μενού» της «άτυπης συνάντησης» αφορά σε θέματα κοινού ευρωπαϊκού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πόσο μεγάλο θα είναι ή τι ακριβώς περιλαμβάνει το «πιάτο» του Brexit, το οποίο, πάντως, θα είναι μεγάλο στο συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης.

Η Μέι φτάνει σήμερα στις Βρυξέλλες με τους κορυφαίους συμβούλους της επί του Brexit, τον Όλι Ρόμπινς και τον βρετανό διαπραγματευτή Ντέιβιντ Ντέιβις. Από την πλευρά Γιούνκερ στη συνάντηση θα παρευρίσκονται ο ισχυρός αρχηγός του προσωπικού του προέδρου της Κομισιόν Μάρτιν Σέλμεϊρ και ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Η Μέι έλπιζε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταποκρινόταν στην έκκλησή της για έναρξη του διαλόγου μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου επί των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας εκ παραλλήλου με τις συνομιλίες για τους όρους διαζυγίου συμβούλιο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Όμως, οι εξελίξεις δεν συμβάδισαν με τις ελπίδες της. Ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή «τιμά την ομόφωνη εντολή που έχει λάβει από τους 27» όσον αφορά στο Brexit, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτό το κλίμα θα κινηθεί το σημερινό δείπνο Γιούνκερ-Μέι. Οι «27» ζητούν πρώτα να ξεκαθαριστούν οι όροι του διαζυγίου και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα στις σχέσεις ΕΕ-Λονδίνου.

Μόλις λίγες μέρες πριν ξεκινήσει ο πέμπτος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit, η Ευρωβουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα, όπου χαρακτηρίστηκε ανεπαρκή η πρόοδο των συζητήσεων και κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να μην δώσουν «πράσινο φως» για να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο των συνομιλιών που αφορούν στην εμπορική σχέση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Η κατάσταση δυσκόλεψε όταν την περασμένη Πέμπτη ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής της διαπραγμάτευσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκλεισε τον πέμπτο γύρο διαπραγματεύσεων δηλώνοντας ότι «υπάρχει αδιέξοδο» και ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να προτείνει στους ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών την έναρξη του επόμενου σταδίου συνομιλιών σχετικά με τη διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης. Παρέπεμψε δε την όποια μορφή προόδου στην εκδήλωση «πολιτικής βούλησης», εννοώντας προφανώς εκ μέρους της Μέι.

Διότι βάσει προσχεδίου των συμπερασμάτων, που θα κληθούν να εγκρίνουν, οι «27» ευρωπαίοι ηγέτες την Πέμπτη και Παρασκευή στην συνάντηση Κορυφής του Οκτωβρίου, παραπέμπουν το ζήτημα στην αντίστοιχη του Δεκεμβρίου.

«Κατά την επόμενη σύνοδό του τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση προόδου στην διαπραγματεύσεις προκειμένου να καθοριστεί εάν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος, και, αν ναι, να εγκρίνει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση και σχετικά με τις πιθανές μεταβατικές ρυθμίσεις» αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, (το οποίο έχει στη διάθεσή του το Insider.gr), με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου, την τελευταία ημέρα του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων.

Για την ΕΕ οποιαδήποτε συζήτηση για την μελλοντική σχέση των δύο πλευρών δεν μπορεί να συνεχίσει εάν δεν υπάρξει συμφωνία στα τρία καυτά θέματα του διαζυγίου: τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, που ζουν στη Βρετανία, τις οικονομικές υποχρεώσεις του Λονδίνου και το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων και το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους στις Βρυξέλλες, η Γαλλία και η Γερμανία τηρούν σκληρή στάση και δεν φαίνεται να ενδίδουν σε οποιαδήποτε συζήτηση πριν ξεκαθαριστούν οι όροι του διαζυγίου. Με δεδομένο το σκηνικό αυτό η Μέι θα επιμείνει ενδεχομένως ενώπιον των ομολόγων της την Πέμπτη και την Παρασκευή να ξεκινήσουν συνομιλίες για μια μεταβατική συμφωνία.

Κράτη μέλη, όπως η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής, οι οικονομίες των οποίων στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις εμπορικές συναλλαγές με τη Βρετανία και θα είναι οι πρώτες, που θα νιώσουν τις αρνητικές συνέπειες ενός σκληρού Brexit, θέλουν στη συνάντηση Κορυφής να δοθεί ένα «θετικό σήμα» ότι οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο θα κινηθούν προς τα «εμπρός». Το ίδιο επιθυμεί και η Μέι. Εξ ου και σπεύδει να δειπνήσει στις Βρυξέλλες με τον Γιούνκερ.

Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα και η Μέι θα πρέπει στη συνάντησή της με τον Γιούνκερ να εξειδικεύσει περισσότερο τις δηλώσεις στην ομιλία της στη Φλωρεντία, όπου είχε αναγνωρίσει κατ 'αρχήν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της ΕΕ, τονίζουν κύκλοι των Βρυξελλών. Θα πρέπει επίσης να δείξει ότι θα προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς και τα τρία ζητήματα, που αφορούν στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων. Αλλιώς κινδυνεύει να δει τη συνάντηση να κλείνει με τον Γιούνκερ να επαναλαμβάνει ότι «μέχρι τώρα δεν μπορώ να πω ότι είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider