Τουσκ: Δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουσκ: Δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση που είχε σήμερα με την πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι αισθάνεται ότι η Τερέζα Μέι εγκαταλείπει την ιδέα του «θέλω και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».

«Αισθάνομαι πια περισσότερο αισιόδοξος για τον εποικοδομητικό και ρεαλιστικό τόνο της Πρωθυπουργού», συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τασκ αναφερόμενος και στην ομιλία της Τερέζα Μέι στη Φλωρεντία. «Και αυτά είναι οπωσδήποτε καλά νέα. Ωστόσο κανείς δε θα με πείσει ποτέ ότι το Brexit είναι με οποιονδήποτε τρόπο θετικό και, όπως έχω ξαναπεί, ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε πια να κάνουμε είναι να ελέγξουμε τις απώλειες».

«Θα συζητήσουμε για τις μελλοντικές μας σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο όταν υπάρξει “αποφασιστική πρόοδος” στις διαπραγματεύσεις και δε μπορούμε να πούμε ότι κάτι τέτοιο ισχύει την παρούσα στιγμή», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Τερέζα Μέι παρουσίασε το Σάββατο το μεταβατικό σχέδιο στη μετα- brexit εποχή με στόχο να καθησυχάσει τις βρετανικές επιχειρήσεις και να δώσει μία ώθηση στις βαλτωμένες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Κεντρική ιδέα του σχεδίου ήταν η εκταμίευση τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ με αποδέκτη τον κοινοτικό προϋπολογισμό σε αντάλλαγμα για μια περίπου διετή μεταβατική περίοδο συμμετοχής στην ενιαία αγορά και μετά την αποχώρηση, η οποία τοποθετείται το 2019.

Το σίγουρο είναι πως το σχέδιο της Mέι έδωσε μια «ανάσα ανακούφισης» στον επιχειρηματικό κόσμο της Βρετανίας, αφού η μεταβατική περίοδος των δύο ετών μπορεί για πολλούς να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η ίδια η πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια «περίοδο περίπου δύο ετών», φράση που πολλοί αναλυτές και πολιτικοί της αντιπολίτευσης ερμηνεύουν ως υπόμνηση ότι η διετής περίοδος μπορεί και να επεκταθεί.

Στο ζήτημα των 3,5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, η Τερέζα Μέι εγγυήθηκε άμεση και δίχως γραφειοκρατικές διαδικασίες νομιμοποίηση. Πρόσθεσε ότι οι διαφορές τους θα λύνονται στα βρετανικά δικαστήρια, άφησε ωστόσο ένα παράθυρο να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει ήδη δεδικασμένο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.