«Ρίσκο πολέμου η επιμονή των Κούρδων για ανεξαρτησία»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ρίσκο πολέμου η επιμονή των Κούρδων για ανεξαρτησία»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ξεκάθαρη προειδοποίηση στους Κούρδους του Ιράκ να μην επιμείνουν στην προσπάθεια για ανεξαρτησία καθώς διαφορετικά η περιοχή μπορεί να συρθεί σε πόλεμο.

Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση TRT, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «προδοσία» τη διενέργεια του χθεσινού δημοψηφίσματος στο Ιρακινό Κουρδιστάν και εξέφρασε την ελπίδα πως η ηγεσία του θύλακα θα συνέλθει και θα παραιτηθεί από «αυτή την περιπέτεια με σκοτεινή κατάληξη».

Πριν το δημοψήφισμα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε πει ότι η Άγκυρα μπορεί να επέμβει στρατιωτικά στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ ο Ερντογάν έχει απειλήσει με διακοπή της μεταφοράς του κουρδικού πετρελαίου που εξάγεται μέσω της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε έντονα και το Ισραήλ, που ήταν η μόναδική χώρρα, η οποία έχει ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι η ψηφοφορία δεν είναι δυνατόν να έχει νομιμότητα εάν υποστηρίζεται μόνο από το Τελ Αβίβ και την τρομοκρατική οργάνωση PKK.

Προειδοποίησε δε οι διμερείς σχέσεις Άγκυρας - Τελ Αβίβ μπορεί να πληγούν εάν οι Ισραηλινοί επιμείνουν στη σημερινή γραμμή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider