68.000 ευρώ για την πρώτη έκδοση του Χάρι Πότερ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
68.000 ευρώ για την πρώτη έκδοση του Χάρι Πότερ

Ένα αντίγραφο της πρώτης έκδοσης του Χάρι Πότερ και της Φιλοσοφικής Λίθου πωλήθηκε στην Αμερική για 68.000 ευρώ (81.250 δολάρια). Η τιμή αυτή σπάει κάθε ρεκόρ πώλησης για ανυπόγραφο έργο φαντασίας και είναι 5.000 φορές μεγαλύτερη από την αρχική τιμή πώλησης των 12,5 ευρώ!

Το αντίγραφο είναι μεταξύ των 500 πρώτων εκδόσεων του μυθιστορήματος από τον οίκο Bloomsbury το 1997.

Το βιβλίο, το πρώτο στην επτάτομη σειρά βιβλίων του Χάρι Πότερ, διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση από έναν ιδιωτικό συλλέκτη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πωλήθηκε στο Ντάλας του Τέξας, από τον οίκο δημοπρασιών σπάνιων βιβλίων Heritage Auctions.

«Έχουμε πωλήσει κι άλλους τίτλους του Χάρι Πότερ στο παρελθόν, αλλά πρώτη φορά σπάμε παγκόσμιο ρεκόρ!», δήλωσε ο διευθυντής του οίκου δημοπρασιών, Τζέιμς Γκάνον.

«Αυτό το αντίγραφο του “Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος” ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των περίπου 50.000 ευρώ κατά περισσότερο από 30%. Ίσως είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ σε πλειστηριασμό για κάθε ανυπόγραφο έργο των τελευταίων 50 ετών. Το αντίγραφο είχε διατηρηθεί σε πραγματικά εξαιρετική κατάσταση από τον συλλέκτη που το είχε αποκτήσει πριν από 18 χρόνια», πρόσθεσε.

Εκτυπώθηκαν μόνο 500 περίπου αντίγραφα του πρώτου βιβλίου και από αυτά υπολογίζεται ότι τα 300 έχουν μπει σε βιβλιοθήκες δανεισμού.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ψάχνουν για ένα από αυτά τα αντίγραφα για τη συλλογή τους καθώς πρόκειται περισσότερο για ένα φαινόμενο παρά για ένα απλό βιβλίο. Έχουν όλο το βάρος της διασημότητας της J.K. Rowling πίσω τους», επισημαίνει ο Τζέιμς Γκάνον.

Η Heritage Auctions πώλησε μια υπογεγραμμένη έκδοση του ίδιου βιβλίου το 2009. Παρά την υπογραφή του συγγραφέα, το βιβλίο είχε πωληθεί για 15.800 ευρώ, δηλαδή τέσσερις φορές λιγότερο από το βιβλίο που πωλήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider