Η «ψηφιακή θωράκιση» στις πρώτες γραμμές της ευρωπαϊκής ατζέντας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «ψηφιακή θωράκιση» στις πρώτες γραμμές της ευρωπαϊκής ατζέντας

Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις, ρομπότ, έξυπνες συσκευές, αυτόνομη οδήγηση, fake news ή αλλιώς ψευδείς ειδήσεις. Την ώρα που τα δεδομένα γίνονται πολύτιμα μέσω της τεχνολογίας, ο κόσμος μεταλλάσσεται, το ίδιο και οι κίνδυνοι που τον περιβάλλουν. Για το λόγο αυτό η «ψηφιακή θωράκιση» αποτελεί το νέο ζητούμενο των χωρών παγκοσμίως και φυσικά βρίσκεται και στις πρώτες γραμμές της Ευρωπαϊκής ατζέντας.

Το εν λόγω ζήτημα έθεσε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών που φιλοξενείται στη χώρα μας, ENISA, θα πρέπει να αποκτήσει διευρυμένο ρόλο.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του «Cybersecurity Act», ο κ. Γιούνκερ πρότεινε ο ENISA να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες ενώ ζήτησε κι από τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις κοινοτικές οδηγίες και να αναθέσουν στον Οργανισμό ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών.

Με αφορμή την πρόσφατη πρόταση Γιούνκερ μάλιστα αντιπροσωπεία της Επιτροπής για την Βιομηχανία, την Έρευνα και την Ενέργεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επισκέφτηκε την Ελλάδα και σε διμερή συνάντηση που είχε με τα στελέχη του ENISA συζήτησε τις προοπτικές ενός διακρατικού συντονισμού ώστε να αντιμετωπιστούν τόσο οι πρόσφατες όσο και οι μελλοντικές κυβερνοαπειλές των κρατών-μελών.

Η αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πληροφοριών αποτελούμενη τους ευρωβουλευτές Angelika NIEBLER και Cora Van Niewenhuizen ενημερώθηκε για τις προτεραιότητες της ψηφιακής ασφάλειας και συζήτησε εκτενέστερα τα νέα δεδομένα με τον τον καθηγητή Udo Helmbrecht, εκτελεστικό διευθυντή του ENISA, στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου.

Τα βασικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος, όπως ανέφεραν στο insider.gr, ήταν ο νέος προτεινόμενος κανονισμός που διέπει τον ENISA αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την εξέταση της πρότασης Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η ψηφιακη ασφάλεια πρέπει να γίνει προτεραιότητά μας δεδομένης της εποχής» τόνισαν οι δύο ευρωβουλευτές.

Επιπλέον αναφέρθηκαν στο πώς διαμορφώνεται σήμερα το τοπίο των απειλών του κυβερνοχώρου και στις πανευρωπαϊκές ασκήσεις στον κυβερνοχώρο που διοργανώνει ο ENISA για το λόγο αυτό.

Τη συζήτηση απασχόλησαν και η τεχνολοία πίσω από το blockchain και φυσικά η χρήση των cryptocurrencies, δεδομένης της ανόδου που γνωρίζουν τα κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια.

Όπως ανέφεραν μάλιστα στην πρόταση που θα επεξεργαστεί το Ευρωκοινοβούλιο περιλαβμάνεται και η πιστοποίηση των εφαρμογών που μπορεί να κατεβάσει κανείς στο τηλέφωνό του, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και των προσωπικών τους δεδομένων.

Αν και όπως εξήγησαν η συζήτηση των fake news είναι ευρεία κι αναμένεται να διαρκέσει οι ψευδείς ειδήσεις και η επιρροή που αυτές έχουν στις εκλογικές αναμετρήσεις παγκοσμίως και στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης δεν θα μπορούσε να μην τους απασχολήσει.

Τέλος η αντιπροσωπεία ζήτησε να ενημερωθεί και τον τρόπο με τον οποίο ο ENISA στηρίζει τα κράτη μέλη στο να οικοδομήσουν την ασφάλειά τους στον κυβερνοχώρο.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την προσοχή που λαμβάνει το θέμα της προστασίας στον κυβερνοχώρο, οι δύο ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν εποικοδομητικές τις συζητήσεις κι τόνισαν στο insider.gr πως προσβλέπουν στη συζήτηση για τον νέο σχετικό κανονισμό του Κοινοβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

«Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα και τώρα που η νέα πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι, οφείλουμε να συνεργαστούμε και να στηριχθούμε στην εμπειρογνωμοσύνη του ENISA για την συζήτηση που θα καθορίσει την μελλοντική μας πορεία» τόνισε η κ. Angelika NIEBLER. Παράλληλα υπογράμμισε πως ένα ακόμα πρωταρχικό ζήτημα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι αυτό της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων και της προσωπικής ζωής. «Από τις απαρχές της διαδικτυακής μας ζωής που το σύνθημα ήταν “δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε” περάσαμε στο “έχουμε πολλά να προστατέψουμε” κι αυτό είναι κάτι που όλοι συνειδητοποιούν στις μέρες μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του ο κ. Udo Helmbrecht, εκτελεστικός διευθυντής του ENISA χαιρέτισε την ευκαιρία να συζητήσει με τους δύο ευρωβουλευτές την πρόταση της Επιτροπής για το νέο κανονισμό, μέσω του οποίου ισχυροποιείται ο ίδιος ο οργανισμός και τόνισε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπήρξε πάντα ισχυρός υποστηρικτής του ENISA προσβλέποντας ότι το ίδιο θα ισχύσει και στο μέλλον για την ασφάλεια όλων μας».

Η πρόταση Γιούνκερ για την κυβερνοασφάλεια

Σύμφωνα με την νέα πρόταση Γιούνκερ, ο ENISA που βρίσκεται στην Ελλάδα με γραφεία στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα, θα έχει αυξημένο ρόλο σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων από κυβερνοεπιθέσεις, ενώ θα αναλάβει να πιστοποιεί τα επίπεδα ψηφιακής ασφάλειας που θα παρέχουν οι εθνικές υπηρεσίες.

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορούν να θεωρηθούν «περισσότερο επικίνδυνες για τη σταθερότητα των δημοκρατιών και των οικονομιών απ’ ότι τα όπλα και τα άρματα μάχης, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ κατά την ομιλία του αιτιολογώντας την αύξηση των κοδνυλίων προς τον οργανισμό που προτείνει. Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) προσπαθεί εδώ και καιρό να πείσει την Επιτροπή για αύξηση του προϋπολογισμού. Φέτος, έλαβε περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ και απασχολεί 84 άτομα. Σε περίπτωση έγκρισης του προϋπολογισμού, ο οργανισμός σκοπεύει να προσθέσει 40 νέου υπαλλήλους στο υπάρχον προσωπικό του απασχολώντας τους όλες τις ημέρες της εβδομάδας ώστε να αποφευχθούν περιστατικά παρόμοια με την πρόσφατη εξάπλωση του ransomware που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής.

Σε περίπτωση που η πρόταση Γιούνκερ γίνει αποδεκτή στην νέα σειρά αρμοδιοτήτων του οργανισμού θα περιλαμβάνεται και το νέο σύστημα πιστοποίησης ενώ θα είναι αυτός που θα συντονίζει τις εθνικές αρχές των κρατών μελών, σε περιπτώσεις επίθεσης στον κυβερνοχώρο.

Τέλος, θα εγκριθεί η άμεση ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών των χωρών-μελών, μέσω της σύστασης ευρωπαϊκής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας.

Σήμερα ο ENISA αποτελεί ένα κέντρο εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών και προωθεί τη συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι δράσεις του Οργανισμού επικεντρώνονται στα εξής:

- Την παροχή συμβουλών και βοήθειας στην Επιτροπή και τα Κράτη μέλη όσο αφορά την ασφάλεια των πληροφοριών και την ανάπτυξη του μεταξύ τους διαλόγου με τη βιομηχανία προκειμένου να διευθύνουν προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια σε προϊόντα υλικού και λογισμικού
- Τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για τα περιστατικά ασφαλείας στην Ευρώπη και τους πιθανούς κινδύνους
- Την προώθηση μεθόδων διαχείρισης κρίσεων προκειμένου να ενδυναμώσει τη δυνατότητα να ελέγχουμε απειλές σε θέματα ασφαλείας των πληροφοριών
- Την αύξηση της γνώσης και της συνεργασίας ανάμεσα στους διαφορετικούς παράγοντες στο πεδίο της ασφάλειας των πληροφοριών, κυρίως με το αναπτύσσει δημόσιες και ιδιωτικές συνεργασίες με τη βιομηχανία σε αυτό τον τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider