Πού επενδύουν οι κροίσοι του πλανήτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού επενδύουν οι κροίσοι του πλανήτη

Τις μετοχές προτιμούν φέτος οι ζάμπλουτοι του πλανήτη τοποθετώντας λιγότερα χρήματα στα hedge funds και την ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν «οικογενειακά γραφεία» από όλο τον κόσμο.

Οι μετοχές αποτελούσαν το 27,1% του μέσου «οικογενειακού γραφείου», αναφέρει η έρευνα της UBS Wealth Management και της Campden Research. H τοποθετήσεις σε μετοχές αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Την ίδια στιγμή οι εναλλακτικές επενδύσεις που περιλαμβάνουν άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα και σε hedge funds μειώθηκαν κατά 3,7%.

Στην έρευνα συμμετείχαν 262 οικογενειακά γραφεία, δηλαδή εταιρείες με αποκλειστικό σκοπό την διαχείριση της προσωπικής περιουσίας των πλουσίων που τις ιδρύουν, απ’ όλο τον κόσμο με το μέσο γραφείο να διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 921 εκατ. δολαρίων.

Οι κροίσοι μπορεί να επενδύσουν ακόμα περισσότερα χρήματα σε μετοχές στο μέλλον, με το ένα πέμπτο να δηλώνει ότι θα αυξήσει την τοποθέτηση σου στις ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές και το 44% να δηλώνει ότι θα επενδύσει στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι πλούσιοι παραμένουν ερωτευμένοι με τις ιδιωτικές συμμετοχές, μεταξύ των οποίων συμμετοχές σε venture capitals και άμεσες επενδύσεις σε εταιρείες. Βέβαια δεν όλα ρόδινα σε αυτόν τον τομέα. Ένας στέλεχος οικογενειακού γραφείου από την Αμερική εξέφρασε έντονο προβληματισμό σχετικά με τις αποδόσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι επενδύσεις. «Υπάρχει αυτή τη στιγμή πολύ χρήμα που κυνηγά όλο και λιγότερες διαθέσιμες συμφωνίες», δήλωσε.

Οι τοποθετήσεις σε hedge funds έπεσαν φέτος στο 6,2% του χαρτοφυλακίου του μέσου οικογενειακού γραφείου. Και αυτό έγινε παρά τις καλύτερες επιδόσεις του κλάδου που σημείωσε αύξηση 0,8% πέρσι από πτώση 2,6% το 2015, αναφέρει η έρευνα. Περίπου ένας στους τρεις συμμετέχοντες (30%) δήλωσε ότι θα μειώσει και άλλο τις τοποθετήσεις του σε hedge funds το επόμενο διάστημα.

Οι κροίσοι έβαλαν λιγότερα από τα χρήματα τους και στο real estate με την μέση τοποθέτηση να πέφτει στο 15,8% φέτος από 16,5% το 2016. Ωστόσο, τα οικογενειακά γραφεία συνεχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων με το 40% να δηλώνει ότι σκοπεύει να αυξήσεις τις επενδύσεις του στον κλάδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider