«Λουκέτο» στα ανταλλακτήρια του Bitcoin βάζει η Κίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λουκέτο» στα ανταλλακτήρια του Bitcoin βάζει η Κίνα

Στις 15 Σεπτεμβρίου έκαναν τις τελευταίες εγγραφές μελών οι πλατφόρμες συναλλαγών στην Κίνα, μετά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων.

Έως αύριο, Τετάρτη, τα ανταλλακτήρια με έδρα το Πεκίνο θα πρέπει να έχουν υποβάλλει στις αρχές το σχέδιό τους για έξοδο από την αγορά, όπως αναφέρει έγγραφο που εκδόθηκε από τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Economic Information Daily, σε αναστολή λειτουργίας αναγκάζονται και οι πλατφόρμες στη Σανγκάη.

Η BTC China, που εδρεύει στη Σανγκάη και είναι μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες συναλλαγών bitcoin στη χώρα, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα. Ακολούθησαν οι πλατφόρμες συναλλαγών Huobi και OKCoin, οι οποίες ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι θα ειδοποιήσουν όλους τους χρήστες να σταματήσουν τις συναλλαγές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέταξε στις 4 Σεπτεμβρίου να σταματήσουν τελείως οι αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICO), ένα σύστημα άντλησης κεφαλαίων μέσω ψηφιακών νομισμάτων, μέσω του οποίου οι νεοφυείς εταιρίες τεχνολογίας εκδίδουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα ή μάρκες και τα προσφέρουν στους επενδυτές με αντάλλαγμα κεφάλαια.

«Οι ICO είναι ουσιαστικά ένας τύπος μη εξουσιοδοτημένης και παράνομης άντλησης δημόσιων κεφαλαίων για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες όπως οικονομική απάτη και πυραμίδες», ανέφερε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).

«Οι πλατφόρμες συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα πρέπει να ρυθμιστούν, διότι έχουν δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για τους απατεώνες που αποσπούν χρήματα από αφελείς επενδυτές με την μορφή των ICO», δήλωσε ο Λι Αϊτζούν, ειδικός στη νομοθεσία περί διαδικτυακής χρηματοδότησης στο Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Δικαίου της Κίνας.

Από τις αρχές του έτους, από τις 65 ICO που έγιναν στην Κίνα αντλήθηκαν 2,62 δισ. γουάν (397,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) από 105.000 επενδυτές, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την τεχνολογία χρηματοοικονομικής ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

«Οι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων προσφέρουν επίσης κανάλια για ξέπλυμα χρήματος, για τη χρηματοδότηση εγκλημάτων και την παράκαμψη των συναλλαγματικών ελέγχων χωρίς αποτελεσματική εποπτεία», δήλωσε ο Σούε Χονγκγιάν από το Suning Financial Research Institute.

Οι απαγορεύσεις της Κίνας για τις ICO και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων εντάσσονται σε μια ευρύτερη εκστρατεία για τον περιορισμό των οικονομικών κινδύνων της χώρας, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση των χρεών και τα νέα χρηματοπιστωτικά προϊόντα αποτελούν πρόκληση για τους ρυθμιστικούς της κανόνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider