Αισιόδοξοι οι Αυστριακοί για το μέλλον

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αισιόδοξοι οι Αυστριακοί για το μέλλον

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια οι Αυστριακοί πολίτες εμφανίζονται στην πλειονότητά τους ευχαριστημένοι με την οικονομική εξέλιξη της χώρας τους και αισιόδοξοι ως προς την δική τους οικονομική κατάσταση στο μέλλον, όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας "Osterreich" τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο σημερινό της φύλλο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, σε ποσοστό 58% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ευχαριστημένοι με την εξέλιξη της αυστριακής οικονομίας και σε ποσοστό 60% εμφανίζονται αισιόδοξοι ως προς την προσωπική τους οικονομική κατάσταση στο μέλλον, ενώ ένα 32% αναμένει για το 2018 μία βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης σε σχέση με εφέτος.

Σε ανάλυση του των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, ο εκδότης της εφημερίδας Βόλφγκανγκ Φέλνερ κάνει λόγο για "δραματική στροφή" στο κλίμα μεταξύ των Αυστριακών ψηφοφόρων, ενόψει των πρόωρων αυστριακών βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου.

΄Οπως σημειώνει, έως τώρα οι Αυστριακοί ήταν δυσαρεστημένοι με την οικονομική εξέλιξη στη χώρα, κάτι που οδηγούσε μέχρι και σε εκρήξεις οργής, αλλά τώρα η Αυστρία βιώνει χωρίς τυμπανοκρουσίες ένα "μικρό οικονομικό θαύμα" : η ανεργία μειώνεται, η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει και βρίσκεται με ένα 2,9% στην κορυφή της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Κατά την άποψη του Βόλφγκανγκ Φέλνερ, η πείρα δείχνει πως, όταν η οικονομία ανακάμπτει πάλι και το κλίμα είναι θετικό, τις προσεχείς εκλογές κερδίζει σχεδόν πάντα ο απερχόμενος καγκελάριος, καθώς οι ψηφοφόροι επιθυμούν μία σταθερότητα που δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν.

Ο ίδιος διερωτάται εάν αυτή η τωρινή στροφή θα μπορούσε να αποβεί "ευλογία" για τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Κρίστιαν Κερν και οι ψηφοφόροι να επιλέξουν την σταθερότητα που αυτός υπόσχεται, ή θα προτιμήσουν τον πολιτικό που υπόσχεται, με ένα νέο ξεκίνημα, ακόμη περισσότερη ανάπτυξη, δηλαδή τον 31χρονο υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου.

Γεγονός πάντως είναι πως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης, ένα ποσοστό 43% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται τον Σεμπάστιαν Κουρτς ως καταλληλότερο να υλοποιήσει την ανάκαμψη προς το συμφέρον των Αυστριακών και "μόνο" το 35% τον καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

Στο 22% βρίσκεται το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που εμπιστεύονται τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέων ως τον πιο κατάλληλο για την υλοποίηση της ανάκαμψης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ανάλογη δημοσκόπηση πριν από σχεδόν έναν χρόνο, στην πλειονότητά τους και σε ποσοστό 59% οι Αυστριακοί πολίτες εμφανίζονταν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι, εξηγώντας τότε την αρνητική τοποθέτησή τους για το μέλλον με τον φόβο που τους διακατέχει ότι μελλοντικά θα έχουν προσωπικά μία οικονομική πτώση.

Σε σχέση με την στροφή αισιοδοξίας που καταγράφεται στην τωρινή δημοσκόπηση της εφημερίδας "Osterreich", σημειώνεται πως μόνον το 1989 το ποσοστό των αισιόδοξων Αυστριακών πολιτών ήταν υψηλότερο και ήταν, με 62%, ένα ρεκόρ έως τώρα, ενώ από την αρχή της νέας χιλιετίας σχεδόν κάθε χρόνο καταγράφονταν μία αρνητική διάθεση του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider