Κινέζοι πολιτικοί υφάρπαξαν 880 εκατ. ευρώ από δημόσιους πόρους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κινέζοι πολιτικοί υφάρπαξαν 880 εκατ. ευρώ από δημόσιους πόρους

Τα 880 εκατ. ευρώ φθάνει το ποσόν που έχουν υπεξαιρέσει από το δημόσιο Κινέζοι πολιτικοί, οι οποίοι έχουν συλληφθεί για διαφθορά από την περίοδο που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο πρόεδρος Xi Jinping.

Ο Κινέζος πρόεδρος έχει ξεκινήσει εδώ και μια διετία εκστρατεία κατά της διαφθοράς με σκοπό την εξυγίανση των τάξεων του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά κάποιοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της και αναφέρονται σε πιθανό ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών.

Η ChinaFile, μια έκδοση της Asia Society --μια επιμορφωτική οργάνωση με εδρεύει στη Νέα Υόρκη-- έχει καταγράψει σχεδόν 1.500 περιπτώσεις διεφθαρμένων αξιωματούχων που έχουν καθαιρεθεί και αποκαλυφθεί δημοσίως κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί, μόνον 231 αξιωματούχοι έχουν κριθεί ένοχοι ή καταδικαστεί από κινεζικά δικαστήρια, δηλαδή μια πολύ μικρή μερίδα αυτών που έχουν τεθεί υπό έρευνα από την πειθαρχική Επιτροπή.

Η κινεζική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι οι αξιωματούχοι αυτοί έχουν υπεξαιρέσει ή έχουν κάνει παράνομη χρήση συνολικά 6,3 δισ. γουάν από δημόσια κεφάλαια, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 880 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, σε μια υποθεση, ένα στέλεχος δαπάνησε 200.000 γουάν από δημόσιο χρήμα σε κοσμήματα με νεφρίτη. Ένας άλλος προσπάθησε να αποκρύψει περίπου 30 εκατ. γουάν που είχε υπεξαιρέσει μέσω της εταιρείας κηπουρικής της ερωμένης του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider