1,6 δισ. σουηδικές κορώνες στα σκουπίδια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
1,6 δισ. σουηδικές κορώνες στα σκουπίδια

Σχεδόν 1,6 δισ. κορώνες σε νομίσματα (περίπου 200 εκατ. δολάρια) πρόκειται σύντομα να είναι άχρηστες στη Σουηδία. Ένας φιλανθρωπικός οργανισμός προτρέπει όλους τους πολίτες να «σκάψουν» τους καναπέδες, τα κρεβάτια τους, να ανοίξουν τα βάζα της κουζίνας και να «ξεθάψουν» τα νομίσματα αυτά ώστε να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο «κουμπαρά» στη χώρα για τα παιδιά που τα έχουν ανάγκη.

«Είναι κάτι παραπάνω από 1,5 δισ. που θα καταλήξει άχρηστο και θα σπαταληθεί» λέει ο Κρίστοφερ Ρόμπινσον ιδρυτής της φιλανθρωπικής κίνησης «Change for Change». «Πρέπει να μαζέψουμε αυτά τα νομίσματα και να κάνουμε όλους τους Σουηδούς να ψάξουν τα συρτάρια, τα γραφεία και τις τσάντες τους για να τα βρουν».

Η ανάκληση των νομισμάτων αυτών είναι μέρος της μεγαλύτερης μετάβασης στη σουηδική ιστορία καθώς η Riksbank εκσυγχρονίζει τα κέρματά της, καθιστώντας τα μικρότερα, ελαφρύτερα και χωρίς νικέλιο. Επίσης η Σουηδία ουσιαστικά εναρμονίζεται με την ψηφιακή εποχή στην οικονομία όπου οι πληρωμές γίνονται χωρίς μετρητά αλλά με τη χρήση καρτών.

Η παλαιότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου λοιπόν ζητά από τους Σουηδούς να παραδώσουν στις τράπεζες παλιά κέρματα ενός, δύο και πέντε κορωνών πριν από τα τέλη Αυγούστου. Η τράπεζα εκτιμά ότι θα επιστραφεί το 30-50% από το σύνολο των 2,6 δισεκατομμυρίων κορωνών που είναι ήδη σε κυκλοφορία.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Change for Change» έχει ορίσει «πρεσβευτές» που τρέχουν πρόθυμα να συλλέξουν κέρματα κατόπιν αιτήματος. Επίσης, συνεργάζεται με εταιρείες προκειμένου να διαδοθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το μήνυμα καθώς η προθεσμία λήγει στο τέλος του μήνα.

Το ίδρυμα ελπίζει να μαζέψει το ποσό των 10 εκατ. κορωνών, είπε ο Ρόμπινσον. Αλλά ο χρόνος τρέχει, η προθεσμία λήγει στο τέλος του μήνα και έπειτα όλα αυτά τα κέρματα δεν θα έχουν πια καμία αξία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider