Βρετανία: Δεν υπάρχει «κρυφή πόρτα» για παραμονή στην ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Δεν υπάρχει «κρυφή πόρτα» για παραμονή στην ΕΕ

Η Βρετανία δεν θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω κάποιας «κρυφής πόρτας» και θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit το 2019, υπόσχονται δύο βρετανοί υπουργοί σε συνέντευξή τους που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Sunday Telegraph.

Αφού διχάσθηκαν σχετικά με την ανάγκη μιας ενδεχόμενης μεταβατικής περιόδου μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η οποία προβλέπεται να γίνει τον Μάρτιο του 2019, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, υποστηρικτής της λύσης αυτής, και ο υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ, ο οποίος είχε αντιταχθεί σ' αυτή, φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει σε προσέγγιση των απόψεών τους.

«Θέλουμε η οικονομία μας να παραμείνει ισχυρή και δυναμική σ' αυτή την περίοδο αλλαγής. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις πρέπει να μπορούν να είναι σίγουρες ότι δεν θα βρεθούν στο χείλος του γκρεμού όταν εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μόλις 20 μήνες», γράφουν.

«Γι' αυτό πιστεύουμε πως μια περιορισμένη μεταβατική περίοδος θα είναι σημαντική για να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντά μας και να προσφέρουμε στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ασφάλεια», συνεχίζουν, «όμως (αυτή η μεταβατική περίοδος) δεν μπορεί να είναι επ' αόριστον· δεν μπορεί να είναι μια κρυφή πόρτα για παραμονή στην ΕΕ».

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, «το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται έξω από την τελωνειακή ένωση και θα είναι μια 'τρίτη χώρα', όχι μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών», διαβεβαιώνουν οι υπουργοί.

Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit άρχισαν τον Ιούνιο πάνω σε τρία ζητήματα-κλειδιά: τα μελλοντικά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οικονομική διευθέτηση του διαζυγίου και το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία.

Όμως μέλη της κυβέρνησης του Λονδίνου εξέφρασαν διαφωνίες, δημιουργώντας φόβους σε ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές πως οι διαπραγματεύσεις θα καθυστερήσουν ελλείψει «σαφήνειας» από τη βρετανική πλευρά, ενώ οι συνομιλίες για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις πρόκειται να αρχίσουν τον Οκτώβριο.

Μια νέα σύνοδος διαπραγματεύσεων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider