Μακρόν: Να αποτραπεί κάθε κλιμάκωση των εντάσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακρόν: Να αποτραπεί κάθε κλιμάκωση των εντάσεων

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «υπευθυνότητα και να αποτρέψουν κάθε κλιμάκωση των εντάσεων» στην κορεατική χερσόνησο.

Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο αρχηγός του κράτους σημειώνει την «ανησυχία του για την επιδείνωση της βαλλιστικής και πυρηνικής απειλής που προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα, η οποία πλήττει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

«Το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει εμπλακεί σήμερα σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση που συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των γειτόνων του, καθώς και για τη βιωσιμότητα του διεθνούς συστήματος μη εξάπλωσης» των πυρηνικών όπλων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ελιζέ.

«Απέναντι σε αυτή την απειλή, η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει με συντονισμένο, σθεναρό και αποτελεσματικό τρόπο, όπως το έχει κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, προκειμένου η Βόρεια Κορέα να επανέλθει χωρίς όρους στον δρόμο του διαλόγου», συνεχίζει η γαλλική προεδρία.

«Μαζί με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», η Γαλλία απαιτεί από τη Βόρεια Κορέα «να συμμορφωθεί χωρίς καθυστέρηση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να προχωρήσει στην πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη διάλυση των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων της».

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαιώνει επίσης «τους συμμάχους και εταίρους της Γαλλίας στην περιοχή για την αλληλεγγύη του κατά την παρούσα περίοδο».

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον υπέδειξε ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν φέρει την ευθύνη για την «κρίση» που ξέσπασε ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαβεβαίωσε ότι εργάζεται με τους εταίρους του προκειμένου να εξευρεθεί μια «διπλωματική διέξοδος».

«Το βορειοκορεατικό καθεστώς βρίσκεται στη ρίζα αυτού του προβλήματος και πρέπει να το επιλύσει», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Κορέα θα τερματίσει τις επιθετικές επιχειρήσεις της.»

«Εργαζόμαστε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τους εταίρους μας στην περιοχή ώστε να εξεύρουμε μια διπλωματική διέξοδο στην κρίση», έγραψε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider