Οι «επιτυχημένες» γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άντρες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «επιτυχημένες» γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άντρες

Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με αφορμή την ψαλίδα στις αμοιβές των γυναικών και ανδρών παρουσιαστών του BBC, η συζήτηση για τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας με βάση το φύλο έχει «ανάψει» για τα καλά.

Πράγματι, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist, το χάσμα ανάμεσα στις αμοιβές μεταξύ των γυναικών και ανδρών δημοσιογράφων του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου δεν πέρασε απαρατήρητο. Η ψαλίδα αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αφού οι παρουσιάστριες των εκπομπών του BBC συνειδητοποίησαν ότι πληρώνονται πολύ λιγότερο από τους άντρες συμπαρουσιαστές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, μπορεί το προσωπικό του BBC να είναι σχεδόν μοιρασμένο ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά από τους 96 πιο καλοπληρωμένους δημοσιογράφους του, μόνο το 1/3 είναι γυναίκες. Στην επιστολή διαμαρτυρίας που εξέδωσαν οι παρουσιάστριες καταγγέλλουν ότι πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους «για την ίδια δουλειά». Όντως, στη Βρετανία οι γυναίκες αμείβονται 29% λιγότερο από τους άντρες, κατά μέσο όρο. Η ψαλίδα αυτή οφείλεται στις διαφορές της ιεραρχίας μεταξύ των εταιρειών, στις αμοιβές που προσφέρουν οι διάφοροι εργοδότες, καθώς και στις απαιτήσεις κάθε θέσης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία 8,7 εκατ. εργαζομένων παγκοσμίως που συγκέντρωσε η Korn Ferry, οι Βρετανίδες κερδίζουν μόλις 1% λιγότερα από τους άνδρες για θέσεις ίδιων καθηκόντων και κατάταξης στην ιεραρχία. Η διαφορά είναι εξίσου μικρή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται διακρίσεις στην αγορά εργασίας με βάση το φύλο των εργαζομένων.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι η ανισότητα στις αμοιβές αλλά οι άνισες ευκαιρίες για ανέλιξη μεταξύ των δύο φύλων, αφού οι γυναίκες συνήθως καταλαμβάνουν κατώτερες θέσεις στην ιεραρχία ενός οργανισμού.

Επιπλέον, σημειώνει το βρετανικό περιοδικό, μπορεί η πλειονότητα των 9.000 γυναικών εργαζομένων του BBC να μην πληρώνεται λιγότερο από τους άντρες, αλλά στα κορυφαία κλιμάκια της ιεραρχίας παρατηρείται ανισότητα στις αμοιβές. Πράγματι, αυτό το μοτίβο είναι αρκετά συνηθισμένο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Korn Ferry, στην Ισπανία και τη Γερμανία, οι γυναίκες στις υψηλόβαθμες θέσεις αμοίβονται κατά 15-20% χαμηλότερα από τους άντρες. Νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βρετανία υποχρεώνει τις εταιρείες από ένα μέγεθος και πάνω να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία των απολαβών αντρών και γυναικών υπαλλήλων τους ως τον Απρίλιο του 2018.

Μετά το «φιάσκο» του BBC, καλό θα ήταν να παρουσιάσουν τα στοιχεία συγκρίνοντας αντίστοιχες θέσεις εργασίας ούτως ώστε να φανεί πού ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα της ανισότητας στις αμοιβές των δύο φύλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider