Έσοδα - ρεκόρ 6,6 δισ. για τις 20 κορυφαίες ομάδες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έσοδα - ρεκόρ 6,6 δισ. για τις 20 κορυφαίες ομάδες

Ξεπερνά τα 6,6 δισ. ευρώ το σύνολο των εσόδων των 20 κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων του κόσμου. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της περασμένης περιόδου, καταγράφοντας αύξηση ύψους 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τη 19η έκδοση Football Money League της Deloitte.

Η Ρεάλ Μαδρίτης για 11η συνεχή χρονιά βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η 3η ομάδα της κατάταξης χάνοντας μια θέση, η Μπαρτσελόνα στην 2η θέση ενώ η Μπάγερν Μονάχου περιορίστηκε στην 5η θέση, τη χαμηλότερη που έχει καταλάβει από την περίοδο 200/2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Deloitte, εννέα ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ βρίσκονται στις κορυφαίες 20 της κατάταξης, με το σύνολο των εσόδων τους να φτάνει τα 3 δισ. ευρώ

Η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης με συνολικά έσοδα ύψους 577 εκατ. ευρώ (439 εκατ. λίρες) την περίοδο 2014/15. Αυτό βασίστηκε στα εμπορικά έσοδα της ομάδας, τα οποία αυξήθηκαν κατά 22,7 εκατ. ευρώ. από την προηγούμενη περίοδο. Τα έσοδα από αγώνες σημείωσαν αύξηση ύψους 9,1 εκατ. ευρώ. Όσο για τα έσοδα από ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα αυτά σημείωσαν πτώση της κατά 4,3 εκατ. ευρώ .

«Για πρώτη φορά, τα έσοδα των τριών κορυφαίων ομάδων της κατάταξης Football Money League ξεπέρασαν και για τις τρεις ομάδες τον πήχη των 500 εκατ. ευρώ. Η Ρεάλ Μαδρίτης για ακόμη μια φορά παρουσίασε μια δυνατή οικονομική απόδοση, η οποία αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εμπορικών εσόδων της. Η προγραμματισμένη αναδιαμόρφωση του σταδίου της ομάδας Σαντιάγο Μπερναμπέου θα συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων των αγώνων τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Dan Jones, συνεργάτης του Sports Business Group της Deloitte.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρότι έχασε μια θέση και βρέθηκε 3η στην κατάταξη, παραμένει η ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ με τα μεγαλύτερα έσοδα, 519,5 εκατ. ευρύ (395,2 εκατ. λίρες). Η Τσέλσι είναι 8η στην κατάταξη χάνοντας μια θέση ενώ η Άρσεναλ είναι 7η στην κατάταξη, κερδίζοντας μια θέση. Η Μάντσεστερ Σίτυ και η Λίβερπουλ είναι οι υπόλοιπες δυο ομάδες που εκπροσωπούν την Πρέμιερ Λιγκ στην κατάταξη των 10 κορυφαίων ομάδων, στην 6η και την 9η θέση αντίστοιχα.

Η φετινή κατάταξη Football Money League εντόπισε επίσης, μια κινητικότητα ανάμεσα στους γίγαντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με τη Μπάγερν Μονάχου να χάνει την 3η και να βρίσκεται στην 5η θέση, τη χαμηλότερη θέση που έχει καταλάβει από το 2006/07. Τους Γερμανούς πρωταθλητές προσπέρασε η Παρί Σαν Ζερμέν, η μόνη γαλλική ομάδα ανάμεσα στις 20 κορυφαίες ομάδες, με έσοδα ύψους 480,8 εκατ. ευρω (365,8 εκατ. λιρες ).

Παρά την επιτυχημένη πορεία στο Champions League της Γιουβέντους και το άλμα της Ρόμα από την 24η στη 16η θέση, το 2014/15 ήταν μια απογοητευτική χρονιά για τις ιταλικές ομάδες κρίνοντας από τα έσοδα. Τόσο η Ίντερ, όσο και η Μίλαν έχασαν δυο θέσεις τον περασμένο χρόνο, με την πρώτη να κινδυνεύει για πρώτη φορά να βρεθεί εκτός της κατάταξης των 20 κορυφαίων ομάδων.

«Το 2014/15 ήταν μια ακόμη χρονιά ανάπτυξης για τα «μεγάλα πέντε» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ωστόσο, παρατηρούμε και έναν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης στις 5 κορυφαίες ομάδες, με τα έσοδά τους να αυξάνονται κατά μόλις 4% αυτό το χρόνο, σε σύγκριση με το 11% της προηγούμενης χρονιάς. Βραχυπρόθεσμα θα είναι δύσκολο να μπουν νέες ομάδες στις 10 κορυφαίες θέσεις, δεδομένης της διαφοράς εσόδων ύψους 43,3 εκατ. ευρώ ανάμεσα στη 10η και την 11η θέση», υπογραμμίζει ο Dan Jones.

Πάντως η ενδυνάμωση 10% της στερλίνας συγκριτικά με το ευρώ βοήθησε τις αγγλικές ομάδες στην τελική τους κατάταξη αφού εννιά ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ κατατάσσονται στις φετινές 20 κορυφαίες ομάδες, μια ομάδα παραπάνω από πέρυσι.

Στην πρώτη της εμφάνιση από το 2005/06, η Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ επανέρχεται στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ελίτ με κριτήριο τα έσοδα, καθώς τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 5,9 εκατ. λίρες φτάνοντας τα 122,4 εκατ. λίρες (160,9 εκατ. ευρώ). Οι ομάδες της Πρεμιέρ Λιγκ τώρα κυριαρχούν στην κατάταξη των 30 κορυφαίων ομάδων, αφού 17 ομάδες από αυτές προέρχονται από την Πρέμιερ Λιγκ της περιόδου 2014/15.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της Deloitte, παρά τις απογοητευτικές αποδόσεις των ομάδων της Πρεμιέρ Λιγκ στις πρόσφατες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι ομάδες αυτές εξακολουθούν να είναι ηγέτες με κριτήριο τα έσοδα.

Με το νέο κύκλο δικαιωμάτων ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων της Πρεμιέρ Λιγκ να προβλέπεται να αποδώσει ιδιαιτέρως βελτιωμένα έσοδα το 2016/2017, αναμένουμε να δούμε τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ να εδραιώνουν τις θέσεις τους στην κατάταξη των 30 κορυφαίων ομάδων τα επόμενα χρόνια, με δυναμική για κάποιες από τις ομάδες αυτές να κατακτούν ακόμη υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη των 20 κορυφαίων ομάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider