Ραχόι: Δεν ήξερα για την χρηματοδότηση του Λαϊκού Κόμματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ραχόι: Δεν ήξερα για την χρηματοδότηση του Λαϊκού Κόμματος

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε σήμερα ότι γνώριζε οτιδήποτε για την υπόθεση με την παράνομη χρηματοδότηση στους κόλπους του συντηρητικού του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) και τόνισε ότι ο ίδιος ποτέ δεν χρηματίστηκε, καταθέτοντας στο δικαστήριο για την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς, δωροδοκιών και αδιαφανών πληρωμών πολιτικών του κόμματός του, που ξέσπασε το 2008 και στο οποίο έχει εμπλακεί και το όνομά του.

Ο Ραχόι είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός στην Ισπανία που καλείται να καταθέσει ως μάρτυρας στο δικαστήριο.

Ερωτηθείς στο δικαστήριο αν γνώριζε αν υπήρχε παράνομη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών του κόμματός του και δωρεές σε μετρητά από ανώνυμους δωρητές, ο Ραχόι απάντησε αποφασιστικά: «Ποτέ».

«Δεν άκουσα ποτέ τίποτε γιατί, όπως έχω καταθέσει, δεν ήμουν ποτέ υπεύθυνος οικονομικών θεμάτων εντός του κόμματος», απάντησε.

Ο Ραχόι επέστρεψε στην εξουσία για δεύτερη θητεία τον περασμένο Οκτώβριο με αδύναμη εντολή κυβέρνησης, έπειτα από σειρά σκανδάλων διαφθοράς που αμαύρωσαν αρκετά μέλη του PP και απομάκρυναν τους ψηφοφόρους του.

Επεδίωκε να καταθέσει με τηλεδιάσκεψη, ισχυριζόμενος ότι το ταξίδι στο δικαστήριο του Σαν Φερνάνδο δε Ενάρες, στα περίχωρα της Μαδρίτης, αποτελεί σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η δίκη συνθέτει το τελευταίο κομμάτι της μακροχρόνιας έρευνας σε βάρος δημοτικών συμβουλίων τα οποία φέρονται να έχουν λάβει παράνομη χρηματοδότηση από δίκτυο εταιρειών.

Η υπόθεση, γνωστή στα ισπανικά ως «Γκιρτέλ» από το όνομα του φερόμενου ως «εγκέφαλου» και επιχειρηματία Φρανθίσκο Κορέα, άγγιξε αρκετά πρώην στελέχη του Λαϊκού Κόμματος και έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στον φερόμενο ως ταμείο δωροδοκιών λογαριασμό.

Μεταξύ αυτών που δικάζονται για οργανωμένο έγκλημα, πλαστογράφηση λογαριασμών, αθέμιτη άσκηση επιρροής και φορολογικά εγκλήματα είναι και ο πρώην ταμίας του PP Λουίς Βαρθένας.

Ο Ραχόι αναμένεται να εξεταστεί από το δικαστήριο για το ταμείο και την έκταση της γνώσης του για τα οικονομικά του κόμματος στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν υπηρέτησε σε αρκετές ανώτερες θέσεις του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider