Σόιμπλε: Δεν εγγυώμαστε την ασφάλεια στην Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σόιμπλε: Δεν εγγυώμαστε την ασφάλεια στην Τουρκία

Κατά μέτωπο επίθεση εξαπέλυσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά της Άγκυρας, υπογραμμίζοντας τα ελλείμματα ασφάλειας που υφίστανται πλέον στη χώρα.

«Η Τουρκία συλλαμβάνει εν τω μεταξύ αυθαίρετα (πολίτες) και δεν τηρεί τις ελάχιστες προξενικές προϋποθέσεις. Αυτό μου θυμίζει πως ήταν παλιά η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Όποιος ταξίδευε εκεί γνώριζε καλά πως εάν του συμβεί κάτι δεν μπορεί κανείς να τον βοηθήσει. Εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει αυτά τα παιχνιδάκια -όπως και με την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ικονίου- θα πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι ταξιδεύουν στην Τουρκία αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τον κίνδυνο, να πούμε ότι δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε τίποτα πλέον» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Bild.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε γίνονται μια μέρα μετά την έκδοση από την Γερμανία ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία, με την οποία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά «εξαιρετική προσοχή» σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στην χώρα αυτή.

Επίσης και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε κάτι ανάλογο στην Bild: «Ένα πράγμα είναι σαφές: όποιος ταξιδεύει στην Τουρκία δυστυχώς δεν κάνει διακοπές σε ένα κράτος δικαίου».

«Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι απολύτως απαραίτητα. «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Η Άγκυρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ενωμένη και αποφασισμένη»,δήλωσε ο επικεφαλής της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild που θα δημοσιευτε την Κυριακή.

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η Τουρκία θα γίνει τόσο απρόβλεπτη. Ποιος θα κάνει εκεί τις διακοπές του αμέριμνος, όταν άλλοι συλλαμβάνονται αυθαιρέτως», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα επίσης η -τουρκικής καταγωγής- υπεύθυνη της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα κοινωνικής ένταξης και στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Αϊντάν Εζογκιούζ.

Επίσης, ο Γερμανικός Σύνδεσμος Δικαστών θεωρεί ότι όσοι Γερμανοί συλλαμβάνονται στην Τουρκία δεν πρέπει να περιμένουν διαδικασίες ενός κράτους δικαίου και εξέταση των κατηγοριών που τους αποδίδονται με τρόπο ανεξάρτητο. «Στην τουρκική δικαιοσύνη επικρατεί κλίμα φόβου» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σβεν Ρέμπχαν στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Neue Osnabrücker Zeitung». «Δικαστές και εισαγγελείς έχουν συλληφθεί και απολυθεί, επειδή υποτίθεται ότι ήταν με το κίνημα Γκιουλέν, οι θέσεις τους αναπληρώθηκαν μετά από σύντομες διαδικασίες και με ελάχιστη εκπαίδευση από φιλοκυβερνητικούς νομικούς, ακόμη και οι δικηγόροι που υπερασπίζονται φυλακισμένους, υπάρχει ο κίνδυνοι να κατηγορηθούν ότι βοηθούν τρομοκράτες και βρίσκονται με το ένα πόδι στη φυλακή».

Αντίθετα η Κλάουντια Ρότ, αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και στέλεχος των Πρασίνων, δήλωσε στην Bild «Μπορώ να καταλάβω ότι κάποιοι διστάζουν αυτή τη στιγμή – και κάποιοι ίσως αποφασίσουν να μην πραγματοποιήσουν την επίσκεψή τους (στην Τουρκία). Η Τουρκία όμως δεν είναι ο Ερντογάν. Για αυτό και εγώ έλαβα την απόφαση να μην επιτρέψω στην κατάσταση να μην με αφήσει να επισκεφθώ τις φίλες και τους φίλους μου στην Τουρκία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider