Μέρκελ: Απαραίτητα και αναπόφευκτα τα μέτρα κατά της Τουρκίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέρκελ: Απαραίτητα και αναπόφευκτα τα μέτρα κατά της Τουρκίας

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εναντίον της Τουρκίας είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Μέρκελ: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών εναντίον της Τουρκίας είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα», έγραψε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Νωρίτερα σήμερα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα τους γερμανούς πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στην Τουρκία, επικαλούμενο πρόσφατες συλλήψεις προσώπων εκεί και την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει την πρόσβαση των προξενικών αρχών σε ορισμένες περιπτώσεις, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

«Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στην Τουρκία για ιδιωτικούς ή επιχειρηματικούς λόγους καλούνται να δείξουν αυξημένη προσοχή και θα πρέπει να καταγράφονται στα γερμανικά προξενεία και στην πρεσβεία, ακόμη και για επισκέψεις μικρότερης διάρκειας», ανέφερε το υπουργείο σε μια αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία.

«Οι ιστοσελίδες του υπουργείου Εξωτερικών δεν ενημερώνονται πάντοτε με έγκαιρο τρόπο για τη σύλληψη γερμανών πολιτών, και η πρόσβαση για προξενικές υπηρεσίες δεν είναι πάντοτε εξασφαλισμένη», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Mετά τις πρόσφατες συλλήψεις ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός Πέτερ Στόϊντνερ, η Γερμανία απειλεί με συνέπειες τον εταίρο της στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα ανακοινώσει σήμερα τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Λόγω της τεταμένης κατάστασης ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός διέκοψε μάλιστα τις διακοπές του. Αίσθηση προκάλεσε επίσης στη Γερμανία δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Αγκυρα κατηγορεί με έγγραφό της γερμανικές εταιρείες (BASF, Daimler) ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στην Τουρκία, όπως γράφει η Handelsblatt.

Ήδη την Τετάρτη κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στον οποίο έγινε σαφές ότι η οι συλλήψεις ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι «ούτε κατανοητές, ούτε παραδεκτές», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα δε με τον Mάρτιν Σούλτς, υποψήφιο καγκελάριο τους Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία. «Ο υπουργός Εξωτερικών θα εξετάσει ασφαλώς ποια διπλωματικά βήματα είναι ενδεδειγμένα », όπως δήλωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider