Στη Νεβάδα κάπνισαν όλη τη μαριχουάνα και τώρα έχουν... έλλειμμα!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Νεβάδα κάπνισαν όλη τη μαριχουάνα και τώρα έχουν... έλλειμμα!

Η 1η Ιουλίου ήταν για την Νεβάδα μια από τις πιο θερμές καλοκαιρινές μέρες: η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς κελσίου. Παρόλα αυτά οι ντόπιοι και οι τουρίστες της περιοχής περίμεναν με τις ώρες στις ουρές έξω από τα φαρμακεία για να αγοράσουν λίγη νόμιμη πλέον μαριχουάνα για να ψυχαγωγηθούν.

Δύο εβδομάδες αργότερα τα αποθέματα τα 47 νόμιμων λιανοπωλητών είχαν ήδη εξαντληθεί. Η φορολογική επιτροπή της Νεβάδα, που υπάγεται στο γενικό λογιστήριο της αμερικανικής πολιτείας αναγκάστηκε να ψηφίσει ομόφωνα μια νέα τροπολογία για να αντιμετωπίσει την έλλειψη.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα καταστήματα που έχουν σήμερα αδειοδότηση για να πωλούν μαριχουάνα αδυνατούν να στηρίξουν την αγορά. Για το λόγο αυτό μέσα στο επόμενο διάστημα θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός, ούτως ώστε να λάβουν επιπλέον άδειες και κάποια καταστήματα που εντάσσονταν μέχρι πρότινος στο πρόγραμμα διάθεσης ιατρικής μαριχουάνας.

Σχεδόν 50 φαρμακεία στην περιοχή του Λας Βέγκας έχουν άδειες να πουλούν μαριχουάνα για ψυχαγωγική χρήση. Από την 1η Ιουλίου που ξεκίνησε κι επισήμως η διάθεσή της οι λιανοπωλητές μπορούσαν να πουλήσουν το απόθεμά τους σε οποιονδήποτε ηλικίας άνω των 21 ετών ο οποίος έφερε μαζί του ταυτότητα. Ωστόσο, τα ίδια καταστήματα δεν μπορούν να ανατροφοδοτήσουν τις προμήθειές τους.

Οι χονδρέμποροι που διακινούν το αλκοόλ έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα να μεταφέρουν τη μαριχουάνα από τους καλλιεργητές στους λιανοπωλητές στη Νεβάδα, σύμφωνα με προσωρινή δικαστική εντολή που εκδόθηκε τον Ιούνιο. Ο νέος νόμος θέλει οι προδιαγραφές της διακίνησης μαριχουάνας να συμβαδίζουν με εκείνες της διακίνησης του αλκοόλ – με στόχο να προστατευτούν τα καταστήματα αλκοολούχων ποτών από την χαμηλή ζήτηση, αφού όλοι στρέφονται στην μαριχουάνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νεβάδα αποτελεί την μοναδική πολιτεία που έχει τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το «πρόβλημα» οι προμηθευτές μαριχουάνας και αλκοολούχων ποτών είχαν σύσκεψη με την φορολογική επιτροπή της πολιτείας στο κυβερνητικό κτήριο της περιοχής.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Υπουργείο Φορολογίας, η έλλειψη μαριχουάνας θα μπορούσε να δημιουργήσει έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό μάλιστα είναι άκρως επικίνδυνο αφού ο φόρος της τάξης του 15% που επιβάλλεται στην καλλιέργεια του προϊόντος φέρνει έσοδα τα οποία το κράτος δαπανά για την δημόσια εκπαίδευση.

Η συγκεκριμένη βιομηχανία θα μπορούσε να προσθέσει στα φορολογικά έσοδα του κράτους πάνω από 1,1 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του RCG Economics, εταιρεία με έδρα το Λας Βέγκας.

Για το λόγο αυτό ίσως η απόφαση για επιπλέον μέτρα ώστε να αντιμετωπιστέι η ζήτηση χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αγορά κάνναβης».

«Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι όσοι ασχολούνται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές έχουν επαρκή πρόσβαση στο προϊόν και μπορούν να αγοράσουν μαριχουάνα σε ένα ασφαλές περιβάλλον» δήλωσε ο Γκιντάνι, σύμβουλος της Greenspoon Marder's Cannabis Law

Οι ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν τον διαγωνισμό για να ανοίξουν και νέα κανάλια διανομής λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής. Παρόλα αυτά από τους 70 χονδρέμπορους αλκοόλ μόνο επτά ζήτησαν άδειες διανομής μαριχουάνας, από τους οποίους αδειοτοθήκαν μόνο δύο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στις πρώτες τέσσερις μέρες της νόμιμης διάθεσης της μαριχουάνας καταγράφηκαν περισσότερες από 40.000 συναλλαγές λιανικής πώλησης αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Τμήμα Φορολογίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider