Δεκάδες νεκροί Αφρικανοί μετανάστες στην έρημο Σαχάρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεκάδες νεκροί Αφρικανοί μετανάστες στην έρημο Σαχάρα

Εκφράζονται φόβοι ότι πάνω από 50 Αφρικανοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην έρημο της Σαχάρας, στο βόρειο τμήμα του Νίγηρα, όπου τους εγκατέλειψαν οι οδηγοί τους, δήλωσαν εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής και τοπικοί αξιωματούχοι σήμερα.

Μια αυτοκινητοπομπή τριών ημιφορτηγών μετέφερε 80 και πλέον μετανάστες από χώρες της Αφρικής προς βορρά, διαμέσου της ερήμου της Σαχάρας, προς τη Λιβύη — πρόκειται για συνηθισμένη οδό για μετανάστες από κράτη της δυτικής Αφρικής που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη — όταν οι οδηγοί τους εγκατέλειψαν.

Οι τριάντα τρεις μετανάστες επιβίωσαν αφού κατάφεραν να φθάσουν με τα πόδια σε μια κοντινή πόλη και να ζητήσουν βοήθεια, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε ένα δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα. Οι επιζήσαντες είναι πολίτες της Νιγηρίας, της Γκάμπια, της Ακτής Ελεφαντοστού και της Σενεγάλης.

Ένας τοπικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι από τους υπόλοιπους 52, τουλάχιστον οι 15 πέθαναν από δίψα, ενώ οι προσπάθειες να εντοπιστούν οι υπόλοιποι αποδείχθηκαν άκαρπες. Δεν είναι γνωστές οι εθνικότητές τους.

«Οι μετανάστες εγκαταλείφθηκαν περίπου 50 μίλια (80 χιλιόμετρα) από το Σιγκιντίν», τόνισε ο Φατουμί Γκουντού, τοπικός αξιωματούχος στην επαρχία Μπιλμά του Νίγηρα, μιλώντας στο Reuters.

Δεν είναι σαφές το γιατί οι οδηγοί εγκατέλειψαν τους μετανάστες. Παραστρατιωτικές ομάδες και εξτρεμιστές όμως που ψάχνουν πηγές εσόδων συχνά σταματούν αυτοκινητοπομπές και θεωρούνται διαρκής απειλή για τους διακινητές.

Εκατοντάδες χιλιάδες πάμφτωχοι πολίτες κρατών της δυτικής Αφρικής ρισκάρουν τη ζωή τους περνώντας τη Σαχάρα κάθε χρόνο στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη. Συχνά επιβιβάζονται στις καρότσες ημιφορτηγών κι έχουν ελάχιστες προμήθειες για να επιβιώσουν αν κάτι πάει στραβά.

Αυτό είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα τμήματα του ταξιδιού, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στην τεράστια, αραιοκατοικημένη περιοχή είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί. Ορισμένοι εκτιμούν πως χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο — περισσότεροι από όσους χάνονται στη Μεσόγειο.

Πάνω από 40 μετανάστες από χώρες της δυτικής Αφρικής πέθαναν από δίψα τον περασμένο μήνα στο βόρειο τμήμα του Νίγηρα αφού το αυτοκίνητο που τους μετέφερε υπέστη βλάβη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider