Συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ-Ναρέντρα Μόντι στον Λευκό Οίκο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ-Ναρέντρα Μόντι στον Λευκό Οίκο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κι ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι θα έχουν σήμερα την πρώτη προσωπική συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συνομιλιών θα βρεθούν θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις για το εμπόριο, τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, αλλά και τη μετανάστευση.

Ωστόσο, η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο θα έχει λιγότερη επισημότητα από την προηγούμενη επίσκεψη του Μόντι, το 2014. Είχαν τότε επισκεφτεί μαζί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το μνημείο του Martin Luther King Jr.

Από την άλλη μεριά, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ κι ο Μόντι έχουν πολλά κοινά σημεία, δίνοντας έμφαση στην εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν και οι δύο. Καθώς και οι δύο έχουν από 30 εκατομμύρια ανθρώπους που ακολουθούν τις αναρτήσεις τους στο Twitter. Κατά την γενικότερη εντύπωση που έχει διαμορφωθεί στην Ουάσιγκτον, οι δύο ηγέτες θα τα πάνε καλά στην συνάντησή τους.

Ο Τραμπ έχει οικοδομικές δραστηριότητες στην Μουμπάι, ενώ μιλούσε θετικά για την Ινδία στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Ο Λευκός Οίκος ενδιαφέρεται για ν' αναβαθμίσει την επίσκεψη αυτή σε ειδική επίσκεψη. Ενδιαφερόμαστε ν' απλώσουμε το κόκκινο χαλί» δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Μόντι θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ Ινδοί αξιωματούχοι ανησυχούν από την συνήθεια που έχουν οι δύο άντρες, προκειμένου να εκφράζουν την γνώμη τους ελεύθερα.

Θα έχουν μία προσωπική συνάντηση και μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις. Μετά θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Τραμπ θα φιλοξενήσει ξένο ηγέτη στον Λευκό Οίκο, παραθέτοντας δείπνο.

«Εάν η χημεία μεταξύ τους είναι καλή, όλα τα υπόλοιπα ρυθμίζονται. Η βελτίωση των σχέσεων είναι μονόδρομος. Το πόσο αυτές θα βελτιωθούν εξαρτάται από τους ηγέτες. Εάν κάνουν «κλικ» μεταξύ τους, τότε, θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα» δήλωσε Ινδός αξιωματούχος.

Αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος στα ζητήματα άμυνας κι εμπορίου, υπάρχουν τριβές σε άλλους τομείς. Ο Τραμπ, στο πλαίσιο του βασικού συνθήματος «Πρώτα η Αμερική» έχει εστιάσει την προσοχή του, στην μείωση του ελλείμματος που έχουν οι ΗΠΑ στο διμερές πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων τους με την Ινδία. Παράλληλα, έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος χορήγησης της βίζας H-1B, που έχει ωφελήσει τις τεχνολογικές εταιρίες στην Ινδία.

Ο Τραμπ έχει δρομολογήσει την έξοδο των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ενώ έχει κατηγορήσει την Ινδία ότι διαπραγματεύτηκε συμφεροντολογικά την συμμετοχή της προκειμένου να εξασφαλίσει την χορήγηση βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την άλλη μεριά, Ινδοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι η πλατφόρμα «Made in India» που προωθεί ο Μόντι, έχει χαρακτήρα εμπορικού προστατευτισμού, ενώ εκφράζονται παράπονα για την αμερικανική νομοθεσία που διέπει τα γενόσημα φάρμακα, αλλά και την εισαγωγή φρούτων στις ΗΠΑ. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δίνουν έμφαση στο μέγεθος της ινδικής αγοράς για τις αμερικανικές εταιρίες, αλλά και σε τομείς ανάπτυξης όπως η παραγωγή αεροσκαφών που έχουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο Ρικ Ρόσκοου ειδικός σε θέματα Ινδίας στην δεξαμενή σκέψης (Center for Strategic and International Studies) δήλωσε ότι οι τριβές στις σχέσεις μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ και μετά προσδίδουν βαρύτητα στην σημερινή συνάντηση. «Από την συνάντηση αυτή θα ξεκαθαρίσει εάν το προηγούμενο εξάμηνο ήταν το πρώτο στάδιο μιας απροσδόκητης φιλίας ή ο πρώτος γύρος μιας μακράς σύγκρουσης συμφερόντων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider