Κατάρ: Παράλογη και μη εφαρμόσιμη η λίστα των αραβικών κρατών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατάρ: Παράλογη και μη εφαρμόσιμη η λίστα των αραβικών κρατών

Το Κατάρ εξέτασε σήμερα, Σάββατο, τον κατάλογο με τα αιτήματα των τεσσάρων αραβικών κρατών που έχουν επιβάλει μποϊκοτάζ στην πλούσια χώρα του Κόλπου, αλλά δήλωσε ότι ο κατάλογος δεν ήταν «λογικός ούτε και εφαρμόσιμος».

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέδωσαν στη Ντόχα, μέσω του Κουβέιτ που έχει αναλάβει το ρόλο διαμεσολαβητή, μια λίστα με 13 αιτήματα, με διορία δέκα ημερών. Μεταξύ των απαιτήσεων είναι να σταματήσει η λειτουργία του Al Jazeera, να περιορίσουν τους δεσμούς με το Ιράν, να κλείσουν μια τουρκική στρατιωτική βάση και να πληρώσουν αποζημιώσεις.

«Εξετάζουμε αυτά τα αιτήματα από σεβασμό για ... την περιφερειακή ασφάλεια και θα υπάρξει μια επίσημη απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ο Σεΐχ Σάιφ αλ-Θάνι, διευθυντής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης του Κατάρ, για να προσθέσει αργότερα ότι: «η λίστα των αιτημάτων επιβεβαιώνει αυτό που το Κατάρ υποστηρίζει από την αρχή, ότι δηλαδή ο παράνομος αποκλεισμός του δεν έχει να κάνει με τη μάχη της τρομοκρατίας, αλλά στόχος της είναι ο περιορισμός της κυριαρχίας του Κατάρ και η ανάμιξη στην εξωτερική μας πολιτική».

Ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε το Σάββατο ότι εάν το Κατάρ δεν αποδεχθεί το τελεσίγραφο «η εναλλακτική λύση δεν θα είναι η κλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης αλλά ο διαφορετικός δρόμος που θα ακολουθήσουν οι δύο πλευρές».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκάργκας δήλωσε ότι εάν το Κατάρ δεν συμμορφωθεί με την προθεσμία των 10 ημερών που καθορίστηκε στο τελεσίγραφο, θα καταλήξει απομονωμένο, αλλά δεν κατέστησε σαφές τι παραπάνω θα μπορούσε να γίνει, αφού τα τέσσερα αραβικά έθνη έχουν ήδη μειώσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ντόχα και έχουν κόψει τους εμπορικούς δεσμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider