Κίνα: 15 νεκροί και πάνω από 100 οι αγνοούμενοι από κατολισθήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: 15 νεκροί και πάνω από 100 οι αγνοούμενοι από κατολισθήσεις

Στους 15 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την κατολίσθηση που σημειώθηκε στην επαρχία Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, ενώ περίπου 100 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ.

Στις 05.45 τοπική ώρα το χωριό Σίνμο, στην επαρχία Σετσουάν, επλήγη από την κατολίσθηση και 62 σπίτια καταπλακώθηκαν από τόνους λάσπης.

Η Κίνα ανέβασε το επίπεδο γεωλογικού συναγερμού και οι τοπικές αρχές εφαρμόζουν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο γεωλογικών καταστροφών, στις περιοχές που έχουν πληγεί από το σφοδρό κύμα των έντονων βροχοπτώσεων.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διέταξε σήμερα την διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης μεγάλης κλίμακας, προκειμένου να εντοπιστούν άμεσα οι αγνοούμενοι.

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έφθασαν στην περιοχή της τραγωδίας για να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με τις αρχές. Μεταξύ αυτών, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, πολίτες και πυροσβέστες που ψάχνουν για ζωή στα χαλάσματα με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, όπως μεταδίδει το CCTV.

Αν και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, το έργο όσων συνδράμουν δυσχεραίνει ο ελλιπής φωτισμός, καθώς οι ομάδες διάσωσης διαθέτουν μονάχα κάποιους προβολείς, σύμφωνα με το CCTV. Την ίδια ώρα, οι εκσκαφείς που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας για να απομακρύνουν τα χαλάσματα σταμάτησαν για τη νύχτα, είπε δημοσιογράφος του δικτύου.

Τα αίτια της κατολίσθησης φέρεται να αποδίδονται στην αποκόλληση και την κατάρρευση ενός τμήματος του βουνού. Η λάσπη και οι βράχοι, μάλιστα, μπλόκαραν την κοίτη ενός ποταμού σε μήκος δύο χιλιομέτρων.

Ένα ζευγάρι και το μωρό τους ηλικίας 1 μηνός διασώθηκαν και νοσηλεύονται. «Άλλαζα την πάνα του γιου μου. Τότε άκουσα έναν τεράστιο θόρυβο να έρχεται από πίσω. Το σπίτι τραντάχτηκε» περιέγραψε ο πατέρας Κιαο Ντασί στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε. «Μας καταπλάκωσαν (όγκοι λάσπης). Βράχοι βρέθηκαν στο σαλόνι μας. Με τη σύζυγό μου, σκαρφαλώσαμε, πήραμε το μωρό μας και βγήκαμε» εξήγησε ο άνδρας, που παραμένει σε κατάσταση σοκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider