Μέι: Δίκαιη η πρόταση για τους Ευρωπαίους πολίτες της Βρετανίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέι: Δίκαιη η πρόταση για τους Ευρωπαίους πολίτες της Βρετανίας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, υπεραμύνθηκε των προτάσεών της για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στη Βρετανία, υποστηρίζοντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν θετικά, ενώ σημείωσε ότι η ίδια θέλει να υπάρξει συμφωνία όσο το δυνατόν ταχύτερα.

«Επιμένω στην άποψη ότι πρόκειται για μια δίκαιη και σοβαρή πρόταση και ας είμαστε ξεκάθαροι σε όσα λέμε: εκείνοι οι πολίτες από τις χώρες της ΕΕ που ήλθαν στη Βρετανία και έφτιαξαν τις ζωές τους και τα σπίτια τους στη Βρετανία θα μπορούν να παραμείνουν και εμείς θα εγγυηθούμε τα δικαιώματά τους στη Βρετανία», τόνισε η Τερέζα Μέι.

«Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόταση. Υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ της πρότασής (μας) και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο το ζήτημα αυτό θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση», είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

H Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε την Πέμπτη τους 27 ομολόγους της ότι κανένας πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την χώρα έπειτα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Brexit.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού ήταν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες οι Ευρωπαίοι της Βρετανίας. Στην πρώτη κατηγορία θα είναι αυτοί που ζουν πάνω από πέντε χρόνια και θα θεωρηθούν αυτόματα Βρετανοί πολίτες σε θέματα Υγείας, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πρόνοιας και συντάξεων. Στη δεύτερη, όσοι ζουν λιγότερο από πέντε χρόνια από την έναρξη των διαπραγματεύσεων (Μάρτιος 2017), στους οποίους θα επιτραπεί η παραμονή στη χώρα μέχρι να φτάσουν τα πέντε χρόνια και να κάνουν αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής. Στην τρίτη θα ανήκουν εκείνοι που θα φτάσουν στην Βρετανία μετά τον Μάρτιο του 2017 και πριν από την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ, στους οποίους θα δοθεί μια «περίοδος χάριτος» περίπου δύο ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούν να προβούν σε αίτηση για άδεια παραμονής.

Αντιδράσεις Γιούνκερ – Τουσκ για την πρόταση Μέι

Η πρότασή της αυτή προκάλεσε αντιδράσεις σήμερα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ένα «πρώτο βήμα» αλλά είναι «ανεπαρκές».

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σήμερα ότι η πρόταση που παρουσίασε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που ζουν στην χώρα της είναι «κατώτερη των προσδοκιών». «Η πρώτη μου εντύπωση», υπογράμμισε ο Τουσκ, «είναι ότι η βρετανική πρόταση υπολείπεται των προσδοκιών μας και δημιουργεί τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση των πολιτών. Όμως, η διαπραγματευτική μας ομάδα θα αναλάβει τώρα να αναλύσει την πρόταση αυτή γραμμή προς γραμμή μόλις την παραλάβουμε γραπτώς» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider