Γιούνκερ: Πρώτο βήμα αλλά ανεπαρκής η πρόταση Μέι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιούνκερ: Πρώτο βήμα αλλά ανεπαρκής η πρόταση Μέι

Αν και είναι ένα «πρώτο βήμα», δεν είναι ωστόσο αρκετό, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για τη πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στην Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit.

H Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τους 27 ομολόγους της ότι κανένας πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την χώρα έπειτα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Brexit. Εντούτοις, η βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε τους αρχηγούς των 27 κρατών μελών ότι απορρίπτει κάθε δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην επίλυση των διαφορών για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης μετά το Brexit.

Συγκεκριμένα, η κ. Μέι πρότεινε να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες οι Ευρωπαίοι της Bρετανίας. Στην πρώτη κατηγορία θα είναι αυτοί που ζουν πάνω από πέντε χρόνια και θα θεωρηθούν αυτόματα Βρετανοί πολίτες σε θέματα Υγείας, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πρόνοιας και συντάξεων. Στη δεύτερη, όσοι ζουν λιγότερο από πέντε χρόνια από την έναρξη των διαπραγματεύσεων (Μάρτιος 2017), στους οποίους θα επιτραπεί η παραμονή στη χώρα μέχρι να φτάσουν τα πέντε χρόνια και να κάνουν αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής. Στην τρίτη θα ανήκουν εκείνοι που θα φτάσουν στην Βρετανία μετά τον Μάρτιο του 2017 και πριν από την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ, στους οποίους θα δοθεί μια «περίοδος χάριτος» περίπου δύο ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούν να προβούν σε αίτηση για άδεια παραμονής.

«Είναι μια δίκαιη και σοβαρή πρόταση, η οποία δίνει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στους πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το μέλλον τους» δήλωσε η Τερέζα Μέι προσερχόμενη σήμερα, Παρασκευή στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider