Ανεξέλεγκτες ακόμα οι δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία – 63 οι νεκροί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεξέλεγκτες ακόμα οι δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία – 63 οι νεκροί

Περισσότεροι από χίλιοι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν την μάχη με τις φλόγες στην κεντρική Πορτογαλία, καθώς η τεράστια δασική πυρκαγιά που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 63 ανθρώπους, δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο.

«Έχω δει πολλές πυρκαγιές, αλλά σαν κι αυτή ποτέ. Δεν είχε γίνει ποτέ κάτι σαν κι αυτό εδώ, ο τρόπος που εξαπλώθηκε, η ταχύτητα», αφηγήθηκε η Μπέτι Χεσούς, μετανάστρια από τη Βενεζουέλα, 50 ετών. Στο χωριό Φιγκέιρο, οι κάτοικοι είναι ακόμη συγκλονισμένοι από την αστραπιαία εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Η δικαστική αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφείλεται σε εμπρησμό, μετά την ανακάλυψη ενός δένδρου που χτυπήθηκε από κεραυνό κι εκτιμάται ότι ήταν το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά εξαπλούμενη ταχύτατα λόγω του ότι η βλάστηση ήταν ιδιαίτερα άνυδρη εξαιτίας της ξηρασίας, του κύματος καύσωνα και των ισχυρών ανέμων.

Τουλάχιστον 1.150 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν στο κεντρικό τμήμα της χώρας και πάνω από 2.400 με 700 οχήματα στο σύνολο της Πορτογαλίας, όπου οι εστίες είναι περίπου 100.

Έντεκα πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί γύρω από το Πεδρόγαου Γκραντ, σταλμένα από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά παρέμειναν για μεγάλο μέρος του πρωινού καθηλωμένα λόγω των πυκνών νεφών καπνού.

Σύμφωνα με τον Ελιζέου Ολιβέιρα, τον επικεφαλής των επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, η κατάσταση είναι «δύσκολη, περίπλοκη» λόγω των «πολλών μετώπων της φωτιάς» και των «πάντα δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών», δηλαδή του καύσωνα και των ανέμων. «Ανά πάσα στιγμή, η κατάσταση μπορεί να περιπλακεί» κι άλλο, προειδοποίησε ο ίδιος.

Μετά τον θάνατο ενός πυροσβέστη που νοσηλευόταν, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της φωτιάς στο Πεδρόγαου Γκραντ αυξήθηκε στους 63 νεκρούς και άλλους περίπου εξήντα τραυματίες. Ένας Γάλλος βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα, οι τραυματίες από τις πυρκαγιές από το Σάββατο ανέρχονται στους 135. Η Πολιτική Προστασία επιβεβαίωσε ότι από τους 63 νεκρούς, οι 47 βρέθηκαν στον «δρόμο της κόλασης», τη λεγόμενη εθνική οδό 236, όπου εποχούμενοι παγιδεύτηκαν από τις φλόγες. Επρόκειτο στην πλειονότητά τους για οικογένειες που επέστρεφαν από μια κοντινή πλαζ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider