Η διαπραγματευτική ομάδα της Κομισιόν για το Brexit (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η διαπραγματευτική ομάδα της Κομισιόν για το Brexit (pics)

H διαπραγματευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit έχει αθροιστικά δεκαετίες εμπειρίας στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της Ένωσης. Αυτοί είναι οι βασικοί διαπραγματευτές που θα χειριστούν το ζήτημα του Brexit.

Michel Barnier (Επικεφαλής διαπραγματευτής)

Προσελήφθη από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τον περασμένο χρόνο, ο Γάλλος έχει υπηρετήσει τη χώρα του μεταξύ άλλων και ως υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Έχει εργαστεί ως Ευρωπαίος Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική, την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, επιβλέποντας την μεταρρύθμιση του οικονομικού τομέα. Επιπλέον εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Sabine Weyand (Αναπληρώτρια επικεφαλής διαπραγματευτής)

Μια γερμανίδα ειδική σε θέματα εμπορίου, η Weyand έχει περάσει δυο δεκαετίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ξεκίνησε την καριέρα της ως εργαζόμενη στο διεθνές εμπόριο αυτοκινήτων στο κομμάτι της βιομηχανίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ έπειτα εντάχθηκε στο επιτελείο του –τότε- επιτρόπου για το Εμπόριο στην ΕΕ, Πασκάλ Λαμί, ενώ αργότερα ήταν σύμβουλος του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Ζοσέ Μπαρόζο. Πέρασε έναν χρόνο στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 1986, σπουδάζοντας πολιτική επιστήμη, οικονομικά και αγγλική λογοτεχνία.

Stephanie Riso (Διευθύνουσα σύμβουλος στρατηγικής)

Μια οικονομολόγος, η Ρίσο έχει εργαστεί στο παρελθόν για τον Όλι Ρεν όταν εκείνος ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ. Έπειτα δούλεψε ως επικεφαλής ομάδες στο τμήμα Οικονομικών της Επιτροπής και στο γραφείο προϋπολογισμού, ειδικευόμενη στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Nicola Pesaresi (Επικεφαλής ομάδας για οριζόντια θέματα, οριζόντιες πολιτικές και ίσους όρους ανταγωνισμού)

Ο Πεζαρέζι είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Γέιλ ενώ έχει ηγηθεί διαφόρων τομέων της Κομισιόν, μεταξύ των οποίων και εκείνου της πολιτικής κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού. Εργάζεται στην Κομισιόν από το 1999, όταν και άφησε την Τράπεζα της Ιταλίας.

Francois Arbault (Επικεφαλής ομάδας για την εσωτερική αγορά και τις τομεακές πολιτικές)

Ο Αρμπόλτ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1995, ενώ πριν εργαζόταν στο γραφείο του Μπαρνιέ όσο εκείνος ήταν Επίτροπος. «Έτρεχε» το τμήμα βιομηχανίας εντός του τομέα ανάπτυξης της Κομισιόν ενώ υπηρέτησε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έχει εργαστεί και για τον αντιπρόεδρο Ζακ Μπαρό.

Philippe Bertrand (Επικεφαλής ομάδας προϋπολογισμού)

Με μακρά θητεία ως διαπραγματευτής προϋπολογισμών, ο Μπερτράν θα έχει κομβικό ρόλο στην διαπραγμάτευση για τον λογαριασμό που η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τη Μεγάλη Βρετανία να πληρώσει.

Antonio Fernandez-Martos (Επικεφαλής ομάδας για τις διεθνείς συμφωνίες)

Αξιωματούχος της Κομισιόν από το 1997, «έτρεξε» το τμήμα επενδύσεων ενώ υπηρέτησε και ως επικεφαλής διεθνούς εμπορίου και επενδύσεων. Έχει εργαστεί και στο τμήμα «επίλυσης διαφορών» του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider