Αύξηση επιτοκίων Fed: Ο «διάβολος» κρύβεται στις λεπτομέρειες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση επιτοκίων Fed: Ο «διάβολος» κρύβεται στις λεπτομέρειες

Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Τετάρτη, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, όπως προβλέπουν σχεδόν ομόφωνα οι αναλυτές. Η σημερινή θα είναι η τρίτη αύξηση επιτοκίων σε διάστημα επτά μηνών και η δεύτερη για το 2017, μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed στο 1% στις 8 Μαρτίου.

Η αύξηση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) και μισή ώρα αργότερα ακολουθεί η συνέντευξη Τύπου από την επικεφαλής της τράπεζας Τζάνετ Γέλεν. «Πιστεύω ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια και θα διατηρήσουν αμετάβλητη την υπόλοιπη πολιτική τους», σχολιάζει στο MarketWatch ο Σεθ Κάρπεντερ, οικονομολόγος της UBS. Η επόμενη αύξηση επιτοκίων αναμένεται τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το βλέμμα της αγοράς, πάντως, στρέφεται κυρίως στην ομιλία της «σιδηράς κυρίας» της Fed και, συγκεκριμένα, στις εκτιμήσεις που θα διατυπώσει για την μελλοντική πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ειδικότερα για τον πληθωρισμό, ενδιαφέρον έχει να δούμε πόσο επιφυλακτική στάση θα τηρήσουν τα στελέχη της Fed μετά τις τελευταίες ενδείξεις για εξασθένηση του πληθωρισμού, σημειώνει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).

Σύμφωνα με το IIF, τρεις είναι οι βασικές προσδοκίες από τις σημερινές ανακοινώσεις:

1. Μικρή αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις καταναλωτικές δαπάνες προς τα κάτω, στο 1,8% από 1,9%

2. Αμετάβλητη εικόνα των εκτιμήσεων των κεντρικών τραπεζιτών για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων το τρέχον και το επόμενο έτος

3. Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την επιστροφή του ισολογισμού της Fed στην κανονικότητα, η οποία αναμένεται τον Δεκέμβριο –μετά και την επόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Μετά τις ισχυρές ενδείξεις για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας το περασμένο έτος, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες του προέδρου Τραμπ για αύξηση των δημόσιων δαπανών και μείωση της φορολογίας με στόχο την επίσπευση της ανάπτυξης, η Fed ανακοίνωσε την αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, απέσυρε τα έκτακτα υποστηρικτικά μέτρα και προχώρησε στη «σύσφιξη» την επιτοκίων αρχής γενομένης του Δεκεμβρίου 2016.

Παράδειγμα προς μίμηση;

Το παράδειγμα της Fed έχουν «ζηλέψει» αρκετοί αρμόδιοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στην άλλη όχθη του ωκεανού. Βασικότερος μεταξύ αυτών ο Γενς Βάιντμαν, κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας που επιμένει να πιέζει τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ να αποσύρει το QE και να επιστρέψει στην «κανονικότητα».

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν αναμένεται άμεσα, αφού ο «Σούπερ Μάριο» δεν φαίνεται πεπεισμένος για την ενίσχυση της οικονομίας στην Ευρωζώνη και δηλώνει ότι το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης θα συνεχιστεί και το 2018 –αν και το πόσο, παραμένει άγνωστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider