Την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών διεκδικεί η Γερμανία μετά το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών διεκδικεί η Γερμανία μετά το Brexit

Η Γερμανία θα καταθέσει αίτηση για να μεταφερθούν στη χώρα οι ρυθμιστικοί φορείς Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) που αυτή τη στιγμή εδρεύουν στο Λονδίνο, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αντίπαλες ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πολύμηνη μάχη για να αποτελέσουν έδρα των δύο ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών που θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Λονδίνο μετά το Brexit. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν καθορίσει τις διαδικασίες για την επιλογή των νέων εδρών των φορέων μέσω ενός συστήματος ψηφοφορίας.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πότε τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ θα καταλήξουν σε μια κοινή θέση για τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά το Βερολίνο στοχεύει σε μια συμφωνία στη σύνοδο της ΕΕ αργότερα αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ, τα κράτη-μέλη θα κληθούν να αποφασίσουν για τις νέες έδρες του EMA και της EBA έως τον Οκτώβριο του 2017.

Η διαδικασία ψηφοφορίας θα ξεκινήσει με μια απόφαση για τον EMA, τον μεγαλύτερο από τους δύο φορείς, και η χώρα που θα επιλεγεί για τον οργανισμό αυτό δεν θα μπορεί να φιλοξενήσει και την τραπεζική αρχή.

Οι χώρες έχουν προθεσμία έως την 31η Ιουλίου για να υποβάλουν αίτημα και για τις δύο αρχές και η διαδικασία ψηφοφορίας θα λάβει χώρα στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το έγγραφο των 18 σελίδων με ημερομηνία 19 Μαΐου που είδε το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider