Βενεζουέλα: Ζητάει έρευνα για την αγορά ομολόγων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βενεζουέλα: Ζητάει έρευνα για την αγορά ομολόγων

Η Εθνική Συνέλευση της Βενεζουέλας, στην οποία την πλειοψηφία κατέχει η αντιπολίτευση, ψήφισε να ζητήσει από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών τη διερεύνηση της «ανήθικης συμφωνίας», όπως την αποκάλεσε, βάσει της οποίας η τράπεζα Goldman Sachs αγόρασε ομόλογα Βενεζουέλας συνολικής αξίας 2,8 δισ. δολαρίων (2,5 δισ ευρώ) σε εξευτελιστική τιμή.

Η τράπεζα επενδύσεων της Νέας Υόρκης έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολιτικών της Βενεζουέλας και διαδηλωτών στη Νέα Υόρκη που διαφωνούν με τον αριστεριστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος δήλωσε πως η συμφωνία έφερε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ρευστά τα οποία χρειάζεται επειγόντως η κυβέρνηση.

Δήλωση της τράπεζας ότι ποτέ δεν έκανε άμεση συνδιαλλαγή με την κυβέρνηση του Μαδούρο όταν αγόρασε τα ομόλογα δίνοντας μερικά σεντ στο δολάριο απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση χθες ως προσπάθεια να «φορέσει κραγιόν στο γουρούνι».

Η Goldman, σε δήλωσή τη Δευτέρα που επιβεβαίωνε την αγορά, είπε ότι ο κλάδος διαχείρισης κεφαλαίων της αγόρασε τα ομόλογα «στη δευτερογενή αγορά από έναν μεσάζοντα, και δεν συνεργάστηκε με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας».

Στη Νέα Υόρκη, περίπου είκοσι διαδηλωτές φώναζαν «Ντροπή σου, Goldman Sachs» έξω από τα γραφεία της τράπεζας στο νότιο Μανχάταν χθες.

«Με το να δίνουν 900 εκατομμύρια δολάρια σε μια δικτατορία, χρηματοδοτούν έναν συστηματικό καταπατητή ανθρώπινων δικαιωμάτων, χρηματοδοτούν την ανηθικότητα και τον Μαδούρο για να μείνει στην εξουσία ενώ εξακολουθεί να σκοτώνει κόσμο», είπε ο Εδουάρδο Λούγκο, 23, Βενεζουελανός που σπουδάζει στη Νέα Υόρκη και ηγήθηκε της διαμαρτυρίας.

Μια διαμαρτυρία έχει επίσης προγραμματιστεί για αύριο στο Μαϊάμι, όπου υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα Βενεζουελανών που έχουν διαφύγει από την οικονομική κρίση της χώρας.

Στο μεταξύ, συμμετέχοντες στην αναδυόμενη αγορά ομολόγων που γνωρίζουν τα περί του χρέους της Βενεζουέλας είπαν ότι δεν υπάρχει πραγματική δευτερογενής αγορά για τα συγκεκριμένα ομόλογα, τα οποία εκδόθηκαν πρώτη φορά από την κρατική πετρελαιοπαραγωγική εταιρεία PDVSA το 2014 και των οποίων ο αποκλειστικός κάτοχος μέχρι πρόσφατα ήταν η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας.

Η Goldman πλήρωσε 31 σεντς στο δολάριο για τα ομόλογα, τα οποία λήγουν τον Οκτώβριο του 2022. Στην τιμή αυτή, τα ομόλογα θα φέρουν πάνω από 40% κέρδος συγκριτικά με το δηλωμένο τοκομερίδιο, 6%.

Ένας χρηματιστής από τις Ηνωμένες Πολιτείες με εκτενή εμπειρία σε συναλλαγές που αφορούν μετοχές της Βενεζουέλας είπε στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Επισκόπηση (IFR) της Thomson Reuters ότι μια δίκαια εκτίμηση της αξίας των ομολόγων κυμαίνεται μεταξύ 44 και 46 σεντς στο δολάριο, βάσει των χθεσινών συναλλαγών άλλων ομολόγων της PDVSA και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Η Goldman αγόρασε τα ομόλογα από την Χρηματιστηριακή εταιρεία Dinosaur, είπαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, στο πρακτορείο Reuters.

Οι μετοχές της Goldman σημείωσαν πτώση σχεδόν 2 εκατοστιαίων μονάδων χθες, και ήταν κυρίως υπεύθυνες για την κάθοδο του δείκτη Dow Jones Industrial Average, ο οποίος έπεσε κατά 0,24%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider