Το «στίγμα» του αφήνει ο Τραμπ στη σύνοδο του G7 (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «στίγμα» του αφήνει ο Τραμπ στη σύνοδο του G7 (vid)

Αγεφύρωτο φαίνεται πως παραμένει το χάσμα ανάμεσα στην Άγκελα Μέρκελ και τον Αμερικανό πρόεδρο όσον αφορά στα βασικά ζητήματα της ατζέντας του G7.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε προ ολίγου ότι ακυρώνει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχωρείται μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα, ανάλογη απόφαση ανακοίνωσε και ο Αμερικανός πρόεδρος και θεωρείται ενδεικτική της απόστασης που χωρίζει τους ηγέτες που συμμετέχουν στην σύνοδο της Σικελίας, σε ζωτικής σημασίας θέματα.

Το εμπόριο, αλλά και οι σχέσεις με την Ρωσία παραμένουν τα δύο βασικά ζητήματα που εμποδίζουν την έκδοση του τελικού ανακοινωθέντος της διάσκεψης G7. Τα θέματα αυτά, θα απασχολήσουν τους ηγέτες των χωρών-μελών της G7 που συμμετέχουν στην διάσκεψη, αργότερα εντός της ημέρας.

Ο Τραμπ, ωστόσο, συμφώνησε να υπάρχει μία δέσμευση καταπολέμησης του εμπορικού προστατευτισμού στο τελικό ανακοινωθέν, σύμφωνα με πηγή της διάσκεψης.

Ο Τραμπ έχει προηγούμενα εκφράσει την προτίμηση του στη λήψη μέτρων εμπορικού προστατευτισμού, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν συνέπειες από την εφαρμογή μέτρων μη δίκαιης εμπορικής πρακτικής από την μεριά των πιο σημαντικών εμπορικών εταίρων τους, στην Δύση. Μεταξύ αυτών και η Γερμανία, όπως επίσης και η Κίνα (αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες).

«Ο Τραμπ συμφώνησε ότι η μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν», τόνισε η πηγή της G7. Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε σε ανάρτησή του, στο Twitter, ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επιταχύνουν «σημαντικά» την καταβολή των οικονομικών υποχρεώσεών τους. «Τα χρήματα εισρέουν», έγραψε χαρακτηριστικά:

Τα... στιγμιότυπα Τραμπ μονοπωλούν τα ΜΜΕ

Υπερβολικά σφιχτές χειραψίες, σπρωξιές και αφηρημάδα, συνθέτουν την εμφάνιση του Τραμπ που κατάφερε να «παγώσει» τους Ευρωπαίους ηγέτες αρκετές φορές.

Αρχικά, ο Αμερικανός πρόεδρος έγινε viral με την σπρωξιά που έδωσε στον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου. Στο βίντεο που ακολουθεί τον βλέπουμε να χαζεύει την γραβάτα του ενώ περπατάει, να ρίχνει δολοφονικά βλέμματα σε όποιον δεν του… αρέσει ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε στη Σύνοδο είναι το τελευταίο πλάνο, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να τον κοιτούν αποσβολωμένοι και γεμάτοι απορία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε viral με την σπρωξιά που έδωσε στον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου. Ωστόσο, δεν ήταν αυτό το μόνο του κατόρθωμα αφού στο παρακάτω βίντεο τον βλέπουμε να χαζεύει την γραβάτα του ενώ περπατάει, να ρίχνει δολοφονικά βλέμματα σε όποιον δεν του… αρέσει ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε στη Σύνοδο είναι το τελευταίο πλάνο, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να τον κοιτούν αποσβολωμένοι και γεμάτοι απορία.

Τι θα αναφέρει το ανακοινωθέν για την κλιματική αλλαγή

Το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των κρατών-μελών της G7 θα αναφέρει ότι οι έξι χώρες υποστηρίζουν την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, θα τονίζεται ότι έχει δοθεί περισσότερος χρόνος στις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την αναφερόμενη συμφωνία, σύμφωνα με πηγή της διάσκεψης.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του, αναφορικά με την Συμφωνία του Παρισιού, μόλις επιστρέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα, από την εννιαήμερη επίσημη περιοδεία του. «Θα λάβω την τελική απόφασή μου για την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει η ανάρτηση.

Δεν έχει διευκρινιστεί, επίσης, εάν το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των χωρών-μελών της ομάδας G7 θα επαναλαμβάνει την διατύπωση προηγούμενης απειλής για την ενίσχυση των περιοριστικών οικονομικών κι εμπορικών μέτρων κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.