Αναστασιάδης: Η EBRD θα στηρίξει την επανενωμένη Κύπρο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναστασιάδης: Η EBRD θα στηρίξει την επανενωμένη Κύπρο

Τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην ανάκαμψη και τον στόχο επανένωσης της Κύπρου εξήρε ο πρόεδρος της χώρας, Νίκος Αναστασιάδης, από το βήμα της 26ης Ετήσιας Συνέλευσης της τράπεζας την Τετάρτη.

Η Κύπρος είναι η 36η και τελευταία χώρα που εντάχθηκε κάτω από την ομπρέλα της EBRD, μετά από μια επίπονη προσπάθεια ανασυγκρότησης κατά την έξοδό της από την κρίση των προηγούμενων ετών. Η ευρωπαϊκή αναπτυξιακή τράπεζα έχει επενδύσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ από το 2015 που εντάχθηκε η χώρα και σκοπεύει να συνδράμει με ακόμη περισσότερες και πιο στοχευμένες επενδύσεις έως το 2020 που θα εξέλθει η Κύπρος από το πρόγραμμα.

Όπως επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης κατά τη σημερινή ομιλία του, τα επενδυτικά κεφάλαια αξιοποιήθηκαν κυρίως για τη στήριξη των εξαγωγικών εταιρειών, την ενέργεια (με τη δημιουργία 5 φωτοβολταϊκών πάρκων) και τη ναυτιλία.

Ο Κύπρος πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης –η οποία ανήλθε στο 2,8% το 2016, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Για το δ’ τρίμηνο του 2016, μάλιστα, η εκτίμηση της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 2,9% -σημειώνοντας από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Πρόκειται για το έβδομο διαδοχικό τρίμηνο που το κυπριακό ΑΕΠ κινείται ανοδικά.

Τα αναπτυξιακά έργα και η ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας, με τη συνδρομή της EBRD, διασφαλίζουν τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσον αφορά στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος, η αναπτυξιακή τράπεζα στηρίξει τη λύση υπέρ της επανένωσης του νησιού, στην κατεύθυνση των στόχων που θέτει και η κυπριακή κυβέρνηση, όπως επβεβαίωσε ο πρόεδρος της, σερ Σούμα Τσακραμπάρτι.

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε, μάλιστα, ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας σε επίπεδο τεχνογνωσίας, προκειμένου να διερευνηθούν οι προοπτικές ομαλοποίησης του τραπεζικού συστήματος στα κατεχόμενα, καθώς και οι προοπτικές χρηματοδότησης και διευθέτησης του περιουσιακού ζητήματος.

«Εύχομαι οι Τουρκοκύπριοι να επιτρέψουν την είσοδο των διεθνών ιδρυμάτων», σημείωσε ο πρόεδρος της Κύπρου. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα του η EBRD να στηρίξει την επανενωμένη Κύπρο προς όφελος τόσο του ελληνοκυπριακού όσου και του τουρκοκυπριακού λαού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider