Οι αεροπορικές δεν σέβονται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων επιβατών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αεροπορικές δεν σέβονται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων επιβατών

Με το «σταγονόμετρο» λαμβάνουν τις αποζημιώσεις και τις φροντίδες που δικαιούνται, σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης αεροπορικών πτήσεων, οι επιβάτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από έρευνα η οποία διενεργήθηκε σε έξι χώρες (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία).

Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) το δικαίωμα των επιβατών για αποζημίωση, σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης για περισσότερο από 3 ώρες, ή σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης, γίνεται σεβαστό μόνον στο 25% των περιπτώσεων. Αντίστοιχα, το δικαίωμα να λάβουν οι επιβάτες δωρεάν φαγητό και ποτό, μετά από καθυστέρηση μεγαλύτερη των 2 ωρών, ή γιατί η πτήση τους ακυρώθηκε, γίνεται σεβαστό μόνον στο 46% των περιπτώσεων.

Η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), κ. Μονίκ Γκόγιενς, χαρακτήρισε ανησυχητικά τα αποτελέσματα της έρευνας και πρόσθεσε: «παρόλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που βρίσκονται σε ισχύ, οι αεροπορικές εταιρίες, συχνά, τους παραβλέπουν και οι Εθνικές Αρχές δεν κάνουν τα απαραίτητα βήματα, για την εφαρμογή τους. Τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών εταιριών πρέπει να γίνονται σεβαστά, σε όλες τις περιπτώσεις και όχι μόνον όταν υπάρχει κάποια καταγγελία. Ζητούμε, από τις αεροπορικές εταιρίες, να δίνουν αποζημίωση, όταν πρέπει και να φροντίζουν τους επιβάτες, σε περίπτωση καθυστέρησης. Οι Εθνικές Αρχές πρέπει να παρακολουθούν τον τομέα αυτό της αγοράς, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναλαμβάνουν δράση, εναντίον των εταιριών, που παρανομούν».

Στην έρευνα συμμετείχαν 11.273 επιβάτες, που είχαν ταξιδέψει τους προηγούμενους 12 μήνες, με γραπτά και διαδικτυακά ερωτηματολόγια. Η έρευνα καλύπτει, επίσης την Αυστραλία και τη Βραζιλία και αποτελεί μέρος μιας διαρκούς εκστρατείας, που διεξάγεται, από μια διεθνή συμμαχία Ενώσεων Καταναλωτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider