Έβγαλαν σε μια βδομάδα τους μισθούς ενός χρόνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έβγαλαν σε μια βδομάδα τους μισθούς ενός χρόνου

«Fat Cat Tuesday» ή αλλιώς «Τρίτη των μεγιστάνων» ονομάζεται η σημερινή μέρα στη Βρετανία αφού οι «ευνοημένοι» του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας θα συγκεντρώσουν με μόλις δύο ημέρες δουλειάς όσα θα συγκεντρώσει ένας μέσος εργαζόμενος μέχρι το τέλος του νέου έτους. Για άλλη μια χρονιά οι οικονομικές ανισότητες παρουσιάζονται τεράστιες στη Βρετανία, ήδη από τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς, όπως υπογραμμίζει η δεξαμενή σκέψης High Pay Center, με τα ανώτατα στελέχη να λαμβάνουν μέσα σε μια εβδομάδα το ετήσιο εισόδημα του εργάτη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με νέα μελέτη που διενεργήθηκε από το High Pay Center, μέχρι οι δείκτες του ρολογιού να σημάνουν απόψε μεσάνυχτα, οι επικεφαλείς των μεγάλων βρετανικών επιχειρήσεων θα έχουν συγκεντρώσει περισσότερα ή τα ίδια χρήματα που ο μέσος εργάτης θα κερδίσει ολόκληρο το 2016.

Οι γενικοί διευθυντές των 100 επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE-100 των κύριων μετοχών του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου θα έχουν κερδίσει απόψε, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα δουλειάς μετά την Πρωτοχρονιά, περισσότερα από τον μέσο ετήσιο μισθό στη Βρετανία, που ανέρχεται σε 27.645 στερλίνες (δηλαδή 37.600 ευρώ).

«Η Τρίτη των μεγιστάνων φέρνει ξανά στο φως το μόνιμο πρόβλημα των μισθολογικών διαφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο», επισημαίνει ο διευθυντής του High Pay Center, ο Stefan Stern.

Τα μεγάλα αφεντικά κέρδισαν το 2014 κατά μέσο όρο 4,96 εκατ. στερλίνες (6,75 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με το κέντρο μελετών, αυτό ισοδυναμεί με ωρομίσθιο άνω των 1.200 στερλινών (1.600 ευρώ).

Αφότου ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση, η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τους μισθούς και τα πριμ των διευθυντικών στελεχών ενώ οι μέτοχοι μπορούν πλέον να αντιτίθενται στην πολιτική των αμοιβών των στελεχών κατά τις γενικές συνελεύσεις.

Επίσης, ήδη από το 2013, οι μεγάλοι όμιλοι είναι ο υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν πιο διαφανή στοιχεία για τις αμοιβές των διευθυντών, οι οποίοι έχουν πριμ, οψιόν σε μετοχές και άλλα πλεονεκτήματα επιπλέον του βασικού μισθού τους.

Παρόλα αυτά οι ανισότητες παραμένουν και μάλιστα καταγράφονται μεγάλες αφού οι αριθμοί επιτρέπουν σε κάποιον να αναρωτηθεί σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider