Πώς θα κυβερνήσει χωρίς κόμμα ο Μακρόν;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα κυβερνήσει χωρίς κόμμα ο Μακρόν;

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει υποσχεθεί να προχωρήσει με γρήγορους βηματισμούς. Αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας στις 7 Μαΐου θα επιδιώξει να θέσει από το καλοκαίρι σε εφαρμογή το πρόγραμμά του και τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά. Αυτό θα γίνει «με διάταγμα» όπως ήδη έχει αναφέρει και ο ίδιος.

Η Μαρίν Λεπέν αντιτίθεται σε αυτό τον τρόπο διακυβέρνησης αλλά τον Ιανουάριο το περιβάλλον της δεν απέκλειε τον ενδεχόμενο να βγάλει ένα διάταγμα κατά των Μουσουλμάνων παρόμοιο με εκείνο του Ντόναλντ Τραμπ.

Για να γίνει αντιληπτός αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης πρέπει κανείς να ανατρέξει στη διάκριση των εξουσιών στη Γαλλία. Η νομοθετική εξουσία, η οποία ασκείται από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία) δεν έχει τα ίδια προνόμια με την εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση και πρόεδρος της Δημοκρατίας). Το άρθρο 34 του Συντάγματος ορίζει ένα πεδίο το οποίο καλύπτει την πλειοψηφία των θεμάτων της δημόσιας πολιτικής: το συνταξιοδοτικό, την απασχόληση, την ασφάλιση, την παιδεία, τη φορολογία, τη μετανάστευση, τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τους δημόσιους υπαλλήλους, τις ποινές, την εθνική άμυνα και τις προϋποθέσεις για απόκτηση υπηκοότητας. Όλα τα μέτρα που αφορούν σε αυτά τα θέματα απαιτούν την ψήφιση νόμου από τις νομοθετικές συνελεύσεις του Γαλλικού Κοινοβουλίου. Ένα ακόμη στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στο γαλλικό Δίκαιο δεν έχουν όλα τα κείμενα την ίδια νομική βαρύτητα. Υπάρχει μια ιεραρχία. Ένα διάταγμα που εκδίδει η εκτελεστική εξουσία δεν πρέπει να αντιβαίνει στο νόμο, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τη νομοθετική εξουσία, η οποία είναι πολύ ανώτερη. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται το Σύνταγμα με το οποίο πρέπει να συμμορφώνονται όλα τα κείμενα.

Το διάταγμα (κατ’ εντολή) που προβλέπεται στο άρθρο 38 του γαλλικού Συντάγματος μπορεί να εκληφθεί ως παράκαμψη αυτού του κανόνα. Δεν αποτελεί επινόηση της Πέμπτης Δημοκρατίας καθώς τέτοια «διατάγματα-νόμοι» υπήρχαν και κατά τη διάρκεια της Τρίτης και Τέταρτης Δημοκρατίας (1870-1940 και 1946-1958). Ουσιαστικά με αυτό λαμβάνονται μέτρα που προέρχονται από το Κοινοβούλιο, χωρίς να περνούν από το Κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider