Τι περιλαμβάνει η φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιλαμβάνει η φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ

«Σαρωτικές» μειώσεις φόρων – τόσο σε επίπεδο φυσικών προσώπων, όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων – προβλέπει η πολυαναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχέδιο του Τραμπ περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στη μείωση της εταιρικής φορολόγησης και παρέχοντας σημαντικά οφέλη για τα υψηλά εισοδήματα.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο Τραμπ προβλέπει μεγάλη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, στο 15%, από το 35% που είναι σήμερα.

Το φορολογικό σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, τον αποκαλούμενο «φόρο περιοχής», ο οποίος απαλλάσσει μεν εταιρικά έσοδα στο εξωτερικό από φορολόγηση αλλά παρέχει κίνητρα για τη διατήρηση δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, ακόμη, εφάπαξ πρόσκληση σε αμερικανικές επιχειρήσεις να επαναπατρίσουν δισεκατομμύρια δολάρια που για την ώρα αποταμιεύουν στο εξωτερικό.

Φυσικά πρόσωπα

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση φυσικών προσώπων, τα κλιμάκια μειώνονται σε τρία, από επτά που είναι σήμερα.

Ο συντελεστής για τα υψηλότερα εισοδήματα, που θα υπάγονται στο τρίτο κλιμάκιο μειώνεται στο 35%, από 39,6% που είναι σήμερα. Τα χαμηλότερα εισοδήματα θα υπαχθούν σε κλιμάκιο με συντελεστή 10%, ενώ το μεσαίο κλιμάκιο θα πληρώνει φόρο 25%.

Το σχέδιο Τραμπ προβλέπει, ακόμη, απόσυρση του φόρου κληρονομιάς, ο οποίος επιβάλλεται σε άτομα με περιουσία τουλάχιστον 5,49 εκατ. δολαρίων και ζευγάρια με περιουσία 10,98 εκατ. δολαρίων.

Το σχέδιο αποσύρει επίσης τον «εναλλακτικό ελάχιστο φόρο», ο οποίος είχε επιβληθεί τη δεκαετία του 1960 ώστε να εμποδίσει πλούσιους πολίτες από το να μηδενίσουν τις υποχρεώσεις τους δηλώνοντας διάφορες ελαφρύνσεις.

Τέλος, το σχέδιο Τραμπ προβλέπει τον διπλασιασμό των φοροαπαλλαγών για τα πρώτα 24.000 δολάρια που δηλώνουν σε εισόδημα τα ζευγάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider