Το πλαστικό χρήμα «καταπίνει» τα μετρητά

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πλαστικό χρήμα «καταπίνει» τα μετρητά

Την πλάτη στα μετρητά γυρνούν ολοένα περισσότεροι καταναλωτές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και στην Κίνα όπου οι συναλλαγές σε πλαστικό χρήμα κερδίζουν δυναμικά έδαφος.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι αναλήψεις από τα ATM μειώθηκαν το 2016 στην Κίνα, όπου ολοένα περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για τις αγορές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής Ένωσης Πληρωμών και Εκκαθάρισης (PCAC), οι αναλήψεις χρημάτων με κάρτα σημείωσε βουτιά 10,46%.

Μεγάλη άνθηση έχουν σημειώσει και οι ηλεκτρονικές πληρωμές, με τον όγκο συναλλαγών στις μη τραπεζικές πλατφόρμες να υπερδιπλασιάζεται το 2016. Οι Κινέζοι, πάντως, τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερα τα κινητά παρά τους υπολογιστές τους για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, σύμφωνα με την έρευνα.

«Καθόλου μετρητά» σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πάνω από το 30% των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων θα προτιμούσαν να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς χαρτονομίσματα. Το 1//3 των ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα, θα ήθελαν να κάνουν τις συναλλαγές τους μόνο ηλεκτρονικά.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, έδειξε επίσης ότι σε πολλά μέρη όπου τα μετρητά είναι τα πλέον απαραίτητα, ο κόσμος επιθυμεί ιδιαίτερα να σταματήσει να τα χρησιμοποιεί. Συνολικά, το 34% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη και το 38% στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να μην χρησιμοποιούν καθόλου μετρητά, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία Ipsos για λογαριασμό της ιστοσελίδας eZonomics της ING.

Το 21% στην Ευρώπη και το 34% στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι ήδη σπάνια χρησιμοποιούν μετρητά. Η τάση είναι επίσης ξεκάθαρη. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες στην Ευρώπη δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν λιγότερα μετρητά τους τελευταίους 12 μήνες σε σχέση με το παρελθόν και το 78% ότι αναμένουν να τα χρησιμοποιήσουν ακόμα λιγότερο τους επόμενους 12 μήνες.

Μάλιστα, η χρήση του πλαστικού χρήματος, όπως οι ανέπαφες κάρτες και τα ψηφιακά πορτοφόλια, έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που το θέμα έχει αναχθεί σε πολιτικό ζήτημα σε κάποιες χώρες.

Οι Γερμανοί, για παράδειγμα, που αγαπούν τα μετρητά, ανησυχούν ότι η κίνηση της ΕΚΤ να αποσύρει σταδιακά από την κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ έως τα τέλη του επόμενου έτους είναι η αρχή ενός ολισθηρού δρόμου. Σύμφωνα με την έρευνα, τέλος, οι χώρες όπου τα μετρητά χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι αυτές που απ΄ό,τι επιθυμούν διακαώς να περάσουν στην «αχρήματη» εποχή.

ING: Τα μετρητά δεν θα εκλείψουν ποτέ

Δεν είναι δυνατό να υπάρχει κοινωνία χωρίς μετρητά, υποστηρίζει από τον πλευρά του ο Ίαν Μπράιτ, ανώτατος οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ING. Όπως εξηγεί, υπάρχουν κάποιες συναλλαγές που οι καταναλωτές θα κάνουν πάντοτε με μετρητά γιατί… έτσι τους αρέσει.

Σε δηλώσεις του στο Business Insider, ο κορυφαίος οικονομολόγος σημειώνει ότι η χρήση μετρητών έχει μια μεγαλύτερη αίσθηση απορρήτου, σε σύγκριση με τις χρεωστικές κάρτες, και αυτός είναι ο λόγος που ποτέ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν θα αντικαταστήσουν πλήρως τα χαρτονομίσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider