Νέα γενιά πολιτικών στελεχών δημιουργεί ο Ομπάμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα γενιά πολιτικών στελεχών δημιουργεί ο Ομπάμα

Έπειτα από αποχή τριών μηνών, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έσπασε σήμερα τη σιωπή του για να παρουσιάσει τη νέα αποστολή που θα αναλάβει στην καριέρα του: να ενθαρρύνει μια νέα γενιά Αμερικανών να δεσμευτούν στην πολιτική.

Υπό τις επευφημίες σχεδόν 500 σπουδαστών που τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό σε αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε άνετος και χαμογελαστός, χωρίς να φοράει γραβάτα, ενώ επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του με ένα αστείο:

«Συνέβη τίποτα κατά την απουσία μου;»

Κατόπιν ο πρώην πρόεδρος, ηλικίας 55 ετών, εξήγησε το όραμά του.

«Το σημαντικότερο πράγμα που μπορώ να κάνω είναι να βοηθήσω να προετοιμαστεί η επόμενη γενιά των ηγετών προκειμένου να αναλάβει να προσπαθήσει να αλλάξει τον κόσμο» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, προτού αρχίσει να συζητά με έξι νέους που κάθονταν δίπλα του στη σκηνή, ιδίως μαθητές λυκείου ή φοιτητές από το Σικάγο.

Ο πρώην επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κατήγγειλε την επιρροή των χρημάτων και των ομάδων συμφερόντων στην πολιτική, όπως και την ολοένα κι αυξανόμενη πόλωση που προωθούν ορισμένα ΜΜΕ, ενώ διατύπωσε τη λύπη του καθώς πολλοί πολίτες δείχνουν να παραιτούνται από κάθε μορφής κινητοποίηση.

«Συνεπώς το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές μας είναι ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ όλων των δημοκρατιών» τόνισε ο πρώην πρόεδρος.

«Οι μόνοι που μπορούν να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα είναι οι νέοι, η επόμενη γενιά».

Ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει λύσει το πρόβλημα στη ρίζα του και να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που εγείρονται στην πολιτική δέσμευση.

«Εάν τα ξεπεράσουμε, όλα θα πάνε καλά. Είμαι πάντα απίστευτα αισιόδοξος» επανέλαβε, ενώ ρώτησε κάθε σπουδαστή για την εμπειρία του και τις δεσμεύσεις που προτίθεται να αναλάβει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν αναφέρθηκε καθόλου στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ ακόμα κι έμμεσα.

Ίδρυμα Ομπάμα

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκφώνησε καμία ομιλία ούτε παραχώρησε κάποια συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, την 20ή Ιανουαρίου.

Ανήρτησε καμιά δεκαριά μηνύματα στο Twitter και κάποιες ανακοινώσεις, κυρίως για να υπεραμυνθεί του νόμου του για το ασφαλιστικό σύστημα, που βρίσκεται στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων, και να απορρίψει τις κατηγορίες του διαδόχου του σχετικά με την παρακολούθηση του ουρανοξύστη Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τις ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου.

Η νεολαία και τα δικαιώματα του πολίτη βρίσκονται στην καρδιά του σχεδίου για το Ίδρυμα Ομπάμα, που θα εγκατασταθεί στις νότιες συνοικίες του Σικάγο, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε την καριέρα του.

«Αυτή η κοινότητα μου έδωσε περισσότερα απ’ όσα ήμουν ικανός να της επιστρέψω, καθώς αυτή η κοινότητα με έμαθε ότι οι απλοί άνθρωποι, όταν εργάζονται όλοι μαζί, καταφέρνουν φανταστικά πράγματα» εξήγησε ο πρώην πρόεδρος.

Χθες Κυριακή, ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε σε μια ιδιωτική συνάντηση με νέους από το Σάουθ Σάιντ που βρίσκονται «σε επισφαλή κατάσταση» σχετικά με τη βία των συμμοριών, την απασχόληση και την εκπαίδευση, σύμφωνα με τη Chicago Tribune.

Η οικογένεια Ομπάμα νοικιάζει ένα σπίτι στην Ουάσιγκτον, όπου η μία από τις δύο κόρες της συνεχίζει να πηγαίνει σχολείο.

Την 25η Μαΐου ο Μπαράκ Ομπάμα θα συμμετάσχει στο δημόσιο φόρουμ για τη Δημοκρατία μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, με αφορμή την 500ή επέτειο της Μεταρρύθμισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider