Μονομαχία Μακρόν - Λεπέν στον β' γύρο των γαλλικών εκλογών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μονομαχία Μακρόν - Λεπέν στον β' γύρο των γαλλικών εκλογών

Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν ρίχνονται στη μάχη του δεύτερου γύρου των εκλογών στη Γαλλία, που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου, με στόχο να αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας.

Με το 99% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 23,77%, ενώ η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν 21,70%.

Ακολουθούν ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν με 19,98% και ο ακροαριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν με 19,40%.

Νωρίτερα, τα πρώτα επίσημα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών έδειξαν προβάδισμα της Μαρίν Λεπέν έναντι του Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας μια προσωρινή «παγωμάρα» σε Γαλλία και Ευρώπη.

Ειδικότερα, με καταμετρημένες εκείνη την ώρα 20.000.000 ψήφους - στις οποίες δεν περιλαμβάνονταν ψήφοι από τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας - η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωνε το 24,38%, ο Εμανουέλ Μακρόν το 22,19%, ο Φρανσουά Φιγιόν, το 19,63% και ο Λύκ Μελανσόν το 18,09%.

Δείτε live την καταμέτρηση των ψήφων στην Γαλλία

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας έχει στην ιστοσελίδα του χάρτη με όλες τις εκλογικές περιφέρειες. (Κάντε κλικ στο χάρτη)

Τα exit polls έδιναν προβάδισμα στον Μακρόν

Τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν έστειλαν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών και τα πρώτα exit polls που δημοσιοποιήθηκαν στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Αναλυτικά, τα πρώτα exit poll είχαν ως εξής:

Ο Μακρόν λαμβάνει το 23,7% και η Λεπέν το 21,9%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των Ipsos/Sopra Steria. Ακολουθεί ο Φρανσουά Φιγιόν με 19,7% και ο Λύκ Μελανσόν ισοψηφεί με 19,2%. Νωρίτερα η ίδια εταιρεία έδινε 23,7% στον Μακρόν και 21,7% στη Λεπέν.

Ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Harris Interactive.

Ο Μακρόν εξασφαλίζει το 23,8% και η Λεπέν το 21,6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifop.

Η αποχή διαμορφώνεται γύρω στο 23%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το TV5. Οι ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στα εκλογικά κέντρα και στις έδρες των υποψηφίων αναμένοντας τα αποτελέσματα ενώ οι υποψήφιοι έχουν ετοιμάσει δύο ομιλίες: μία σε περίπτωση νίκης και μια σε περίπτωση ήττας.

Η διαδικασία

Για τις εκτιμήσεις τους τα Ινστιτούτα έχουν επιλέξει 220 εκλογικά κέντρα επαρχίας, με 1.000 περίπου ψηφοφόρους το καθένα, που θεωρούνται αντιπροσωπευτικά και στα οποία η καταμέτρηση ξεκίνησε στις 19.00, ακριβώς μετά το κλείσιμο της κάλπης. Για να κερδίσουν χρόνο τα Ινστιτούτα, άλλαξαν μέθοδο αφού τα πάντα σήμερα θα περάσουν από το τηλέφωνο (smartphone) και το διαδίκτυο.

Πριν από πέντε χρόνια, το άτομο που έκανε την έρευνα για ένα Ινστιτούτο, έδινε τα στοιχεία για κάθε υποψήφιο σε έναν τηλεφωνητή που τα κατέγραφε, στη συνέχεια τα αντέγραφαν και τα έστελναν για επεξεργασία. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα σε σύγκριση με την τωρινή μέθοδο, που από το προσωπικό τηλέφωνο του ατόμου που έχει την ευθύνη της έρευνας, συγκεντρώνονται άμεσα και μέσω web και με ειδική εφαρμογή γίνεται η επεξεργασία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider