Γαλλία-εκλογές: Πώς θα «πληρώσουν» τις υποσχέσεις τους οι υποψήφιοι;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία-εκλογές: Πώς θα «πληρώσουν» τις υποσχέσεις τους οι υποψήφιοι;

Αν και συνήθως το βασικό ερώτημα είναι «πώς θα εκπληρώσουν» τις υποσχέσεις τους οι υποψήφιοι στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, εξίσου βασικό είναι να δούμε «πώς θα πληρώσουν» αυτά που υπόσχονται οι υποψήφιοι ήτοι πώς θα χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα που υποστηρίζουν. Για παράδειγμα θα εξακολουθήσουν να δανείζονται από τις αγορές, την Κεντρική Τράπεζα ή θα στραφούν στην ΕΚΤ προκειμένου οι γαλλικές τράπεζες να δανειστούν φθηνό χρήμα;

Αυτή τη στιγμή, το δημόσιο χρέος της χώρας φθάνει τα 2, 200 δις ευρώ, στο 97% του ΑΕΠ της. Η χώρα παρουσιάζει έλλειμμα κάτι που σημαίνει ότι κάθε χρόνο οι δαπάνες της είναι μεγαλύτερες από τα έσοδά της από φόρους. Για να χρηματοδοτήσει το χρέος της η Γαλλία δανείζεται από τις χρηματαγορές και το 2016 είχε συνάψει δανειακές συμβάσεις ύψους 187 δις ευρώ.

Η χώρα δανείζεται σήμερα με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια γιατί οι ιδιώτες επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να αποπληρώσει τα χρέη της. Η πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία εξαγοράζει μαζικά τα χρέη των μελών της ευρωζώνης συμβάλει στη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα παραμερίζοντας τον κίνδυνο της αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους.

Οι αγορές και η Ευρώπη στο επίκεντρο της χρηματοδότησης

Ο Εμμαουέλ Μακρόν δεν θέλει να αλλάξει κάτι στο σύστημα της χρηματοδότησης και επικεντρώνεται κυρίως στη μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους καθώς θεωρεί ότι όσο αυτά είναι χαμηλό τόσο λιγότερη είναι η εξάρτηση από τις αγορές, άποψη με την οποία ευθυγραμμίζεται και ο Φρανσουά Φιγιόν.

Ο Μπενουά Αμόν από το Κόμμα των Σοσιαλιστών τάσσεται υπέρ της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές αλλά προτείνει και διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια αναδιάρθρωση του χρέους καθώς θεωρεί ότι όταν αυτό ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ σε μια χώρα πρέπει να υπόκειται σε διαπραγμάτευση. Όπως υποστηρίζει αυτό θα αποτελέσει εγγύηση ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα στις αγορές για χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Σε ορισμένες περιπτώσεις θέτει και θέμα επέκτασης των προθεσμιών εξόφλησης.

Ο κεντρώος βουλευτής Ζαν Λασάλ ενώ ο Φρανσουά Ασελινό τάσσεται υπέρ της εξόδου από το ευρώ, είναι υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας και υποστηρίζει ότι πρέπει να αποδοθεί στην Κεντρική Τράπεζα ο συνήθης ρόλος της ο οποίος δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση του κράτους και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν είναι πρόεδρος του κινήματος «Όρθια Γαλλία», δίνει προτεραιότητα στο ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας και επιθυμεί την ακύρωση του νόμου του 1973 σχετικά με το δανεισμό για από την Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει δυνατότητα απευθείας δανεισμού από αυτήν χωρίς να μεσολαβούν οι αγορές.

Ο Ζακ Σεμινάντ ο οποίος τάσσεται υπέρ της αλληλεγγύης και της προόδου υποστηρίζει ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ξαναγίνει μια εθνική τράπεζα και να υπάρξει εκ νέου η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από το Δημόσιο Ταμείο για μεγάλα έργα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» διακηρύσσει ότι δεν θέλει εξαρτήσεις αλλά δεν αποκλείει το δανεισμό από τις αγορές. Θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει δανεισμός από την Κεντρική Τράπεζα, κάτι που σχετίζεται και με την έξοδο από το ευρώ και αποχώρηση από τις ευρωπαϊκές συνθήκες προκειμένου να κόψει εθνικό νόμισμα.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς υποστηρίζει το δανεισμό από τις αγορές ενώ υποστηρίζει και τον απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με πληροφορίες από την Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider