Πέντε γραφήματα που εξηγούν τις γαλλικές εκλογές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέντε γραφήματα που εξηγούν τις γαλλικές εκλογές

Την ώρα που η Γαλλία ζει σε προεκλογικό πυρετό για την ανάδειξη νέου προέδρου με την διαδικασία να κορυφώνεται σήμερα Κυριακή 23 Απριλίου και την κάθαρση να αναμένεται στις 07 Μαϊου, υπάρχουν κάποια δεδομένα σε βασικά ζητήματα που αναμένεται να κρίνουν το κύμα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.Σε μια χώρα που έχει πληγεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την υψηλή ανεργία και την αναιμική οικονομία των τελευταίων ετών, οι τέσσερις επικρατέστεροι μονομάχοι συνεχίζουν να αγωνίζονται στήθος με στήθος προσπαθώντας να πείσουν τους αναποφάσιστους, το ποσοστό των οποίων έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ: ένας στους τρεις Γάλλους δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον υποψήφιο θα προτιμήσει ή μπορεί να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή.

Ποια είναι όμως τα θέματα που κατά κύριο λόγο τους απασχολούν κι αναμένεται να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα:

Ανεργία





Με σχεδόν το έναν στους τέσσερις νέους ανθρώπους εκτός της αγοράς εργασίας, το υψηλότερο ποσοστό που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ανεργία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τους ψηφοφόρους.



Ο σημερινός πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ αναγνωρίζει τη σημασία του θέματος. Όπως ανέφερε θα κατέβαινε για επανεκλογή εάν είχε καταφέρει να μειώσει το ποσοστό ανεργίας της χώρας. Η απουσία του από την εκλογική αρένα μιλάει από μόνη της, για το κατά πόσο πέτυχε το σκοπό του.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ανέφερε ότι στοχεύει να μειώσει την γραφειοκρατία αλλά και να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από θέλει να μειώσει τη γραφειοκρατία ώστε να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από την ανάγκη πρόσληψης επιπλέον προσωπικού. Ο επικρατέστερος υποψήφιος του κέντρου, Εμμανουέλ Μακρόν, προτείνει τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας ως τον καταλληλότερο τρόπο για να επιστρέψουν οι πολίτες πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας. Ο σοσιαλιστής, Μπενουά Αμόν προτείνει τις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης, δηλαδή ακόμα περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι θα εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ώστε να απελευθερωθούν περισσότερες θέσεις. Ο αστέρας της τελευταίας στιγμής Ζαν-Λικ-Μελανσόν υπόσχεται να αυξήσει τον δημόσιο τομέα επενδύοντας στις θέσεις κρατικές θέσεις εργασίας που θα δημιουργούν για να βολέψει τους ψηφοφόρους. Τέλος η ακροξεδιά Μαρίν Λε Πεν προτείνει προστατευτικά μέτρα για την απασχόληση των Γάλλων.



Αν και κανείς δεν γνωρίζει ποια από τις παραπάνω λύσεις θα αποδειχτεί ικανή να λύσει το εργασιακό πρόβλημα των Γάλλων οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι το ποσοστό ανεργίας αποτελεί το χαμηλότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών, υπό την προεδρία του Νικολά Σαρκοζί, ενώ το ποσοστό των άνεργων νέων υπήρξε μικρότερο μόνο πριν από τον Σαρκοζί, όταν στην εξουσία ήταν ο προκάτοχός του Jacques Chirac.

Τρομοκρατία

Η τρομοκρατία του ISIS πράγματι κυριάρχησε στο δεύτερο μισό της πενταετούς θητείας του Hollande, με περισσότερους από 230 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στο Γαλλικό έδαφος από τον Ιανουάριο του 2015. Η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην οποία εισήχθη μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.



Οι συλλήψεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία στη Γαλλία απομακρύνουν τις άλλες χώρες της ΕΕ από την πρωτιά ήδη από το 2015, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Europol. Παρόμοια ποσοστά εμφάνισε η γαλλική χώρα και το 2016 – καταγράφηκαν 300 συλλήψεις μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.





Φιγιόν και Λε Πεν λένε ότι θα εκδιώξουν τους αλλοδαπούς με συνδέσμους στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό και θα απογυμνώσουν εκείνους που παίρνουν τα όπλα εναντίον της Γαλλίας.

Ο Μακρόν αναφέρει ότι πολλοί από εκείνους που έχουν επιτεθεί στη Γαλλία είναι γέννημα θρέμμα της χώρα γι αυτό και η απάντηση θα είναι μια μεγαλόκαρδη στάση ώστε να δοθεί το καλό παράδειγμα και να δημιουργηθεί μια κοινωνία πιο συμμετοχική και πιο ανοιχτή.

Η άνοδος της άκροδεξιάς

Μετά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Marin Le Pen και στο κατά πόσο θα συνεχιστεί μέσα από την επικράτησή της το λαϊκιστικό κύμα παρασέρνοντας και την γαλλική προεδρία.

Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα το Εθνικό Μέτωπο/ της Λε Πεν έχει αυξήσει κατά πολύ τους ψηφοφόρους του από τότε που η κόρη (Μαρίν) διαδέχτηκε τον πατέρα πατέρα και ιδρυτή του Front National, Ζαν-Μαρί στη θέση του επικεφαλής το 2011.





Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η Λε Πεν λαμβάνει αρκετή υποστήριξη ώστε να τα καταφέρει μέχρι τον δεύτερο γύρο αλλά όπως και ο πατέρας της το 2002 δεν θα μπορέσει να προχωρήσει παρακάτω.

Ωστόσο, η Λε Πεν θα μπορούσε ακόμα να βοηθηθεί από τα σκάνδαλα με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπος ο Φιγιόν, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι της δεξιάς να στραφούν προς τα άκρα.

Κοινωνικές δαπάνες

Οι Γάλλοι συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο πολυέξοδων ευρωπαίων από άποψη κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).



Ως αποτέλεσμα, οι Γάλλοι απολαμβάνουν γενναιόδωρα οφέλη και μερικοί επιθυμούν να προστατέψουν αυτά τα πλεονεκτήματα στην εκλογική περιφέρεια.





Λε Πεν και Φιγιόν θέλουν να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για την ευημερία. Ο κεντρώος Macron από την άλλη προτείνει λιγότερες περικοπές από ό,τι οι αντίπαλοί του με ταυτόχρονη ανακατανομή των παροχών σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προεκλογικές προτάσεις είναι αυτή του Χαμόν ο οποίος προτείνει την καθιέρωση ενός καθολικού βασικού εισοδήματος για τους νέους της χώρας.

Μετανάστευση

Κεντρικό μήνυμα των προεκλογικών της δεσμεύσεων της Λε Πεν είναι η μείωση της ετήσιας μετανάστευσης στη Γαλλία σε περίπου 10.000.

Όπως μάλιστα έχει διευκρινίσει προτίθεται να το πράξει με την αποκατάσταση των εθνικών συνόρων και την απομάκρυνση της Γαλλίας από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της Ευρώπης.



Από πλευράς του ο Μακρόν επιθυμεί να διατηρήσει τη γαλλική παράδοση αποδοχής μεταναστών και να επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας αίτησης ασύλου καθώς και στην διασφάλιση των συνόρων της Ευρώπης.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η μετανάστευση στη Γαλλίας τα τελευταία χρόνια ανήλθε σε περίπου 67.000 άτομα, λόγω του αυξανόμενου αριθμού αιτήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο αποκάλυψαν ότι το 62% των ερωτηθέντων της Γαλλίας δήλωσαν ότι ήταν αντίθετοι με την υποδοχή μεταναστών που έφθασαν στην Ευρώπη μέσω της Ιταλίας ή της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider