Όσα πρέπει να ξέρετε για τις γαλλικές εκλογές (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όσα πρέπει να ξέρετε για τις γαλλικές εκλογές (vid)

Ελάχιστος χρόνος απομένει για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, και οι ψηφοφόροι μοιάζουν ανέτοιμοι μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από την άνοδο των άκρων, τα σκάνδαλα αλλά και την απρόσμενη αύξηση των «μετοχών» ενός, μέχρι πρότινος αουτσάιντερ.

Σε μια χώρα που έχει πληγεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την υψηλή ανεργία και την αναιμική οικονομία των τελευταίων ετών, οι τέσσερις επικρατέστεροι μονομάχοι συνεχίζουν να αγωνίζονται στήθος με στήθος προσπαθώντας να πείσουν τους αναποφάσιστους, το ποσοστό των οποίων έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ: ένας στους τρεις Γάλλους δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον υποψήφιο θα προτιμήσει ή μπορεί να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή.

Ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν κυνηγούν την πρώτη θέση. Στην τρίτη και τέταρτη θέση διαγωνίζονται με πολύ μικρή διαφορά ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λουκ Μελανσόν και ο Φρανσουά Φιγιόν των Ρεπουμπλικάνων.

Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν μια αναμέτρηση θρίλερ. Ποια είναι όμως τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έτσι όπως διαμορφώθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία, ποια τα πιθανά σενάρια και το γαλλικό αύριο και τι θα σημάνει η όποια επικράτηση τόσο για το μέλλον της Γαλλίας στην ΕΕ όσο και για την Ελλάδα η οποία στα χρόνια του μνημονίου πάντα στρεφόταν στη Γαλλία ως «αντίβαρο» της βαριάς λιτότητας που πρότεινε ή και απαιτούσε η Γερμανία;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider