Πώς ο γαμπρός του Putin έγινε δισεκατομμυριούχος

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ο γαμπρός του Putin έγινε δισεκατομμυριούχος

Θέλετε να πάρετε δάνειο αλλά οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες; Υπάρχει λύση: να παντρευτείτε την κόρη του Vladimir Putin. Όχι μόνο θα χρηματοδοτήσετε τις επιχειρηματικές σας φιλοδοξίες, αλλά θα τις χρηματοδοτήσετε και δωρεάν.

Αυτό έκανε ο 33χρονος Kirill Shamalov, ο οποίος μέχρι το 2013 ήταν απλώς ένας έξυπνος και φιλόδοξος ανερχόμενος επιχειρηματίας. Μετά το γάμο του, όμως, με τη μικρότερη κόρη του Ρώσου προέδρου, Katerina, είδε την καριέρα –και την περιουσία- του να εκτοξεύονται.

Μέσα σε μόλις 18 μήνες, ο γαμπρός του Putin απέκτησε ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια στη Sibur, τη μεγαλύτερη εταιρεία πετροχημικών προϊόντων της Ρωσίας. Πρόσφατα, ο Shamalov έλαβε το διόλου ευκαταφρόνητο δάνειο των 1,75 δισ. δολαρίων από το κρατικό fund της χώρας για να χτίσει ένα νέο εργοστάσιο στη Σιβηρία.

Δεν είναι μόνο το ύψος του δανείου σκανδαλώδες –αυτό που «προκαλεί» είναι το επιτόκιό του, μόλις 2#, σύμφωνα με τα εταιρικά έγγραφα που απέσπασε το Reuters. Το κρατικό Fund επενδύει τυπικά σε κρατικά έργα υποδομής, όπως σιδηρόδρομοι, οδικά δίκτυα και πυρηνική ενέργεια. Αυτό, όμως, δεν στάθηκε εμπόδιο στη χρηματοδότηση με «ευνοϊκούς όρους» των επιχειρηματικών σχεδίων του γαμπρού του ισχυρότερου άντρα της Ρωσίας.

Η ευνοϊκή μεταχείριση των «φίλων» του Putin δεν περιορίζεται, βέβαια, μόνο στον άντρα της κόρης του. Σύμφωνα με τον Vladimir Milov, πρώην υπουργό Ενέργειας και νυν μέλος της αντιπολίτευσης, πολλοί φίλοι του ρώσου προέδρου έχουν «χτίσει» μυθικές περιουσίες χάρη στη φτηνή χρηματοδότηση από τράπεζες που έχουν «στενούς δεσμούς» με το κράτος, όπως η Gazprombank.

«Τα πράγματα είναι τόσο αδιαφανή που είναι δύσκολο να αξιολογήσει και να κρίνει κανείς τους όρους των δανειακών συμβάσεων», τονίζει ο Milov. «Αντιμετωπίζουν την Gazprombank ως την οικογενειακή τους τράπεζα», προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider