Σαουδική Αραβία: Νέο «όχι» για πλαφόν στο πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαουδική Αραβία: Νέο «όχι» για πλαφόν στο πετρέλαιο

Την επιβολή ανώτατου ορίου στην παραγωγή πετρελαίου απέκλεισε, ακόμη μια φορά, ο υπουργός Πετρελαίου της Σουηδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του είναι σε θέση να καλύψει και πλεονάζουσα ζήτηση, εάν χρειαστεί.

«Θα ικανοποιήσουμε τη ζήτηση των πελατών μας. Δεν πρόκειται να ξαναπεριορίσουμε την παραγωγή. Εάν υπάρχει [επιπλέον] ζήτηση θα ανταποκριθούμε. Έχουμε τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε στη ζήτηση», δήλωσε σύμφωνα με το δημοσίευμα της The Wall Street Journal.

«Η πολιτική μας είναι αξιόπιστη και δεν θα την αλλάξουμε», υπογράμμισε ο αξιωματούχος της μεγαλύτερης εξαγωγικής πετρελαιοπαραγωγούς χώρας.

Η Σαουδική Αραβία παραμένει σταθερή στη θέση της κατά του περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου, παρά τη «βουτιά» στην τιμή του τον τελευταίο 1,5 χρόνο που έχει προκαλέσει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα στη χώρα.

Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015 εκτινάχθηκε κατά 97 δισ. δολάρια, περίπου, λόγω του φτηνού πετρελαίου. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε περικοπές προκειμένου να κλείσει τη δημοσιονομική «τρύπα», ενώ έχει προαναγγείλει και αύξηση της βενζίνης για τους καταναλωτές της χώρας.

Σημειώνεται ότι η πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» αποτελεί αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς πετρελαίου, η οποία έχει οδηγήσει στην μείωση των τιμών κατά 80% από τα μέσα του 2014, όταν οι χώρες του OPEC και κυρίως η Σαουδική Αραβία αποφάσισαν να σταματήσουν τους περιορισμούς στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου που είχαν θέσει για να κρατούν υπό έλεγχο την τιμή με στόχο να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς που κατέχουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider