Τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα του 2015

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα του 2015

Ίσως είναι η «βαριά βιομηχανία» του σύγχρονου κόσμου, ίσως πάλι το βήμα για κοσμογονικές αλλαγές. Όπως και να χει όμως, είναι βέβαιο πως πως ζούμε σε μια εποχή απίστευτα γρήγορων τεχνολογικών εξελίξεων και πως η ψηφιακή επανάσταση παράγει καινοτομίες με τέτοιο ρυθμό που είναι δύσκολο να τον παρακολουθήσει κανείς.

Στον ωκεανό των νέων εφευρέσεων και μεθόδων υπάρχουν μερικές που πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον κόσμο και να μεταμορφώσουν την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Από το να βελτιώσουν θεαματικά διάφορες ιατρικές πράξεις μέχρι να μειώσουν στο ελάχιστο το χρόνο του ταξιδιού τις δούμε τις 10 τεχνολογίες που αναδύθηκαν το 2015 και αναμένεται να ωριμάσουν κάνοντας αισθητή την παρουσία τις και το 2016, έτσι τις τις ξεχώρισε το διεθνούς κύρους περιοδικό «Technology Review» (Επιθεώρηση Τεχνολογίας) του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ.

Εικονική κι όχι μόνο πραγματικότητα...

«Κάσκες» που θα φοριούνται στο κεφάλι και θα επιτρέπουν στο χρήστη να βλέπει στο οπτικό πεδίο του να ανακατεύονται τρισδιάστατα εικονικά αντικείμενα με πραγματικά σχεδιάζουν εταιρείες όπως η Magic Leap και η Microsoft.

Στον θαυμαστό κόσμο της νανοτεχνολογίας

Πολλές ήταν οι ανακαλύψεις της νανοτεχνολογίας τη χρονιά που πέρασε με αξιόλογες δυνητικές προοπτικές για τη χρονιά που έρχεται. Στα σκαριά βρίσκεται μια νέα γενιά υλικών από μέταλλα, κεραμικά κ.α., που -χάρη στην επεξεργασία της δομής τους σε νανοκλίμακα- θα παρουσιάζουν μοναδικές ιδιότητες, καθώς θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα απίστευτα εύπλαστα, ελαφριά αλλά και ανθεκτικά. Μεγάλο στοίχημα βέβαια παραμένει το πώς θα καταστεί εφικτό να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους

Κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Mercedes και η General Motors έχουν στα σκαριά αυτοκίνητα που θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους καθώς κινούνται στους δρόμους. Το συγκεκριμένο τεχνολογικό επίτευγμα αναμένεται να κάνει την οδήγηση ασφαλέστερη υπόθεση για τους ανθρώπους, για όσο ακόμα τουλάχιστον χρειάζεται να οδηγούν...).

Διαστημικό… Ιντερνετ

Πρόσβαση στο Ιντερνετ απευθείας από την στρατόσφαιρα, ετοιμάζεται να παρέχει η Alphabet-Google μέσω γιγάντιων μπαλονιών ηλίου που θα πετάνε σε αυτή. Αρχής γενομένης από την Ινδονησία το σχέδιο για διαστημικό ίντερνετ θα ακολουθήσει και η Facebook που θα αναμένεται να επιχειρήσει κάτι ανάλογο από drones σε μεγάλο υψόμετρο.

Υγρή βιοψία

Κερδίζοντας συνεχώς έδαφος στη διάγνωση καρκίνου, η ανίχνευσης μικροσκοπικών τμημάτων DNA τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα του ασθενούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προγεννετική ανάλυση του εμβρύου μέσω του αίματος της μητέρας.

Αφαλάτωση μεγάλης κλίμακας

H αφαίρεση αλατιού από το θαλασσινό νερό γίνεται πια εφικτή σε πολύ μεγάλη κλίμακα, όπως αποδεικνύουν οι πρώτες μονάδες σε Ισραήλ, ΗΠΑ κ.α., οι οποίες παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα γλυκού νερού τη μέρα.

Ένα τηλέφωνο πορτοφόλι

Μέσα στο επόμενο έτος όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να χρησιμοποιούν το smartphone τους για να πραγματοποιούν αγορές και πληρωμές καθώς και υπηρεσίες όπως το Apple Ρay για να κάνουν τις συναλλαγές τους στα καταστήματα χωρίς χρήση μετρητών ή πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας.

Εργαστηριακοί Εγκέφαλοι

Μπορεί η καλλιέργεια εγκεφαλικού ιστού παρόμοιου με αυτόν ενός ανθρώπινου εμβρύου να μην χρησιμεύει άμεσα στον άνθρωπο, ανοίγει όμως το δρόμο για την καλύτερη μελέτη διαφόρων παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ, η σχιζοφρένεια, η επιληψίας, ο αυτισμός και άλλα σε μίνι-εγκεφάλους εργαστηρίου.

«Τούρμπο» φωτοσύνθεση

Στην αντιμετώπιση του επισιτισμού αναμένεται να συμβάλει η δημιουργία ενός νέου τροποποιημένου φυτού ρυζιού με άκρως ενισχυμένες δυνατότητες φωτοσύνθεσης. Με τη δημιουργία του και την καλλιέργειά του αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για πολύ πιο αποδοτικές καλλιέργειες όχι μόνο ρυζιού, αλλά δημητριακών και άλλων φυτών.

Ίντερνετ των «τραπεζών» DNA

Όπως η «ανάγνωση» του DNA γίνεται ολοένα ευκολότερη και φθηνότερη αυξάνονται έτσι και οι κατά τόπους βάσεις (τράπεζες) γενετικών δεδομένων. Το 2016 φαίνεται λοιπόν πως είναι η ώρα αυτές να διασυνδεθούν μεταξύ τους μέσω διαδικτύου, σπάζοντας την απομόνωσή τους και επιτρέποντας στους επιστήμονες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε έναν πολύτιμο πλούτο βιολογικών πληροφοριών για τις ανθρώπινες ασθένειες (και όχι μόνο...).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider