Στο Δουβλίνο ετοιμάζεται να «πετάξει» η JPMorgan

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο Δουβλίνο ετοιμάζεται να «πετάξει» η JPMorgan

Στο Δουβλίνο στρέφεται η JPMorgan, η οποία αναζητά νέα στέγη μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο επενδυτικός κολοσσός βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά νέου κτηρίου στην ιρλανδική πρωτεύουσα, αν και διαβεβαιώνει το προσωπικό της στο Λονδίνο ότι «δεν θα λάβει βεβιασμένες αποφάσεις». Τα κεντρικά γραφεία JPMorgan στην Ευρώπη βρίσκονται στο Λονδίνο, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις των παγκόσμιων επενδυτικών τραπεζών.

Το Δουβλίνο αναδεικνύεται σε υπολογίσιμη δύναμη μεταξύ των «μνηστήρων» που διεκδικούν μια ένα κομμάτι στην πίτα που αφήνει πίσω της η Βρετανία με το Brexit. Το βασικό ατού της ιρλανδικής πρωτεύουσας είναι η αγγλική γλώσσα, καθώς και το φιλικό περιβάλλον στον τομέα των επενδύσεων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η JPMorgan ενδιαφέρεται για ένα κτήριο που κατασκευάστηκε σε συνεργασία της Kennedy Wilson Holdings Inc. και της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της Ιρλανδίας. Το κτήριο διαθέτει χώρους 12.000 τετραγωνικών μέτρων και μπορεί να «φιλοξενήσει» περισσότερους από 1.000 εργαζομένους.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά»

Η επενδυτική τράπεζα, πάντως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης και σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη. «Οι υπόλοιπες επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», αναφέρει σε πρόσφατη δήλωσή της. «Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις, δεν έχουμε λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις».

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, τους τελευταίους μήνες η JPMorgan εξετάζει στενά μια σειρά από παραμέτρους πάνω στις οποίες θα βασιστεί η απόφασή της –όπως οι ανάγκες των πελατών, τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους, το κανονιστικό πλαίσιο, οι λειτουργικοί κίνδυνοι και ο πολιτικός παράγοντας, μεταξύ άλλων.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ενεργοποίησε το Άρθρο 50, με το οποίο η Βρετανία μπαίνει και τυπικά σε τροχιά εξόδου από την ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο», ωστόσο, αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια –διάστημα που για πολλούς αναλυτές κρίνεται ανεπαρκές για να επιλυθούν τόσο σημαντικά και σύνθετα ζητήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάντως, το Brexit θα πυροδοτήσει μαζική έξοδο στελεχών από το Citi που μπορεί να αγγίξουν και τις 200.000.

Ακολουθεί η Citigroup

Προς την έξοδο από το Λονδίνο φαίνεται πως βαδίζει και η Citi, η οποία απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους στη βρετανική πρωτεύουσα. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του τραπεζικού κολοσσού για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Τζιμ Κόουλς, η Citi εξετάζει τη δημιουργία ενός νέου παραρτήματος για τις δραστηριότητες trading σε άλλη πόλη της ΕΕ.

«Οι τράπεζες δεν μπορούν να περιμένουν δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ», σχολιάζει στο Bloomberg ο Μπρος Ντίαρ, επικεφαλής Ακινήτων στη νομική εταιρεία Eversheds Sutherland International LLP. «Πρέπει να αρχίζουν να εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια», σημειώνει.

Μαζική μετανάστευση στελεχών

Οι περισσότερες τράπεζες σχεδιάζουν να μετεγκαταστήσουν έως και 1.000 εργαζομένους σε διάφορες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, μεταξύ των οποίων Δουβλίνο, Μαδρίτη και Άμστερνταμ, καθώς και σε Παρίσι και Φρανκφούρτη –αν και με μικρότερες πιθανότητες, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο αναλυτής Μάικ Πρου της Jefferies Group LLC. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα «μεταναστεύσουν» σε βάθος διετίας, σημειώνει.

«Σίγουρα θα υπάρξουν αρκετοί εργαζόμενοι που θα τους ζητηθεί να πάρουν μετάθεση», αναφέρει ο Ντάνιελ Πίντο, επικεφαλής επενδύσεων της JPMorgan. «Το μέγεθος, η κλίμακα και η σημερινή μας παρουσία παγκοσμίως εξασφαλίζουν πλήθος επιλογών όσον αφορά στον τόπο μετεγκατάστασης και το νομικό πλαίσιο», διαβεβαιώνει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider