Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πώς θα μπορούσε να ακυρωθεί το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πώς θα μπορούσε να ακυρωθεί το Brexit

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε την Τετάρτη – σε ένα προσχέδιο εγγράφου όπου αναλύεται η θέση του – ότι το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις να ακυρωθεί.

Το προσχέδιο αυτό σχετικά με το Brexit, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, σημειώνει επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διευθετήσεις ώστε να εξομαλυνθεί η διαδικασία του διαζυγίου, αλλά όχι για περισσότερο από τρία χρόνια, καθώς και ότι οι υπηρεσίες της ΕΕ οι οποίες εδρεύουν στο Λονδίνο, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, θα πρέπει να μετακινηθούν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι υπενθύμισε, την ίδια στιγμή, ότι η ακύρωση της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προϋπέθετε την πλήρη υποστήριξη των άλλων χωρών μελών.

Η αντιστροφή της διαδικασίας του Brexit είναι εφικτή, αλλά οι κανόνες είναι πολύ σαφείς, ανέφερε ο Ταγιάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Αν η Βρετανία αποφάσιζε να αλλάξει θέση, δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνη. Όλα τα κράτη μέλη χρειάζεται να αποφασίσουν από κοινού εάν αυτό είναι εφικτό», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου παρέλαβε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας, με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ενεργοποιήσαμε το Άρθρο 50 με επιστολή, δήλωσε λίγο νωρίτερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι προτίθεται να προωθήσει σειρά νομοθετημάτων που θα ρυθμίζουν ειδικά θέματα που έχουν σχέση με την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την διασφάλιση της συνέχειας και της βεβαιότητας ιδιαίτερα για την επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέρει στην επιστολή της προς την ΕΕ.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι αντιμετωπίζει ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για να διαπραγματευθεί τους όρους με τους οποίους η χώρα της θα αποχωρήσει σε δύο χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείσα στο κοινοβούλιο για το πώς μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα για τις επιχειρήσεις μετά το Brexit, η Μέι επιβεβαίωσε πως σχεδιάζει να μετατρέψει την υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία σε βρετανική νομοθεσία για να εξασφαλίσει τη συνέχεια στην περίοδο αμέσως μετά το Brexit.

«Είναι ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να επιτύχουμε τη συμφωνία για τη μελλοντική μας σχέση», δήλωσε. «Θα πρέπει να υπάρξουν περίοδοι εφαρμογής ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε πως αυτό στη συνέχεια θα εφαρμοστεί με τρόπο που να έχει νόημα για τις επιχειρήσεις και για τις κυβερνήσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider