«Πυρ ομαδόν» κατά του Ερντογάν από τη Γερμανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πυρ ομαδόν» κατά του Ερντογάν από τη Γερμανία

«Πρόκειται για υποκίνηση σε τρομοκρατία. Μιλά ένας τρομοκράτης. Τίποτε άλλο δεν σημαίνει αυτό», είπε σήμερα σε ομιλία της στο Βερολίνο η Σάρα Βάγκενκνεχτ, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), αναφερόμενη στις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι κανένας Ευρωπαίος ή Δυτικός δεν θα είναι ασφαλής πουθενά στον κόσμο εάν συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

Χαρακτήρισε δε τον Τούρκο Πρόεδρο «νονό της τρομοκρατίας» και ζήτησε την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία κατηγορώντας ταυτόχρονα την καγκελάριο Μέρκελ ότι δεν κάνει τίποτα κατά του Ερντογάν.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε και ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag) Νόρμπερτ Λάμπερτ, ο οποίος χαρακτήρισε το τουρκικό δημοψήφισμα «προσπάθεια πραξικοπήματος κατά της δημοκρατίας». Αυτό το οποίο σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση είναι «η μετατροπή μιας αναμφίβολα εύθραυστης, αλλά δημοκρατικής τάξης πραγμάτων σε ένα αυταρχικό σύστημα». Προσέθεσε δε ότι μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Ερντογάν προχωρά σε «μια συστηματική ανατροπή» του πολιτικού συστήματος και έκανε πραξικόπημα κατά της ίδιας του της συνταγματικής τάξης. «Αυτό το δεύτερο πραξικόπημα υπάρχει ο κίνδυνος να επιτύχει», δήλωσε ο κ. Λάμπερτ σήμερα στο Βερολίνο.

Επίσης, η σοσιαλδημοκράτης Αϊντάν Εζογκούζ, εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα ενσωμάτωσης, είπε στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» ότι «η Γερμανία πρέπει να εγγυηθεί την ελεύθερη διεξαγωγή της ψηφοφορίας των Τούρκων πολιτών στη Γερμανία για το τουρκικό δημοψήφισμα» διότι «από πολλές συζητήσεις γνωρίζω ότι για πολλούς επικριτές του δημοψηφίσματος, οι οποίοι φοβούνται μια τεράστια οπισθοδρόμηση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού στην Τουρκία, αποτελεί μια πραγματική υπέρβαση το να πάνε να ψηφίσουν στα τουρκικά προξενεία».

Τέλος, ο Τσεμ Εζντεμίρ, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων της Γερμανίας, έκανε έκκληση στους Γερμανούς τουρκικής καταγωγής να ψηφίσουν κατά της αναθεώρησης του τουρκικού συντάγματος. «Εάν κερδίσει ο Ερντογάν το δημοψήφισμα θα μετατρέψει την Τουρκία σε μια απέραντη φυλακή, στην οποία κανένας δεν θα μπορεί να πει τη γνώμη του», δήλωσε επίσης στην «Passauer Neue Presse».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.