Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον θα μεταβεί στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την 31η Μαρτίου, γνωστοποίησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη διαμάχη που προκάλεσε η απουσία του από την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις αρχές Απριλίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής διπλωματίας και άλλος ένας διπλωμάτης δεν διευκρίνισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο εάν αυτή η επίσκεψη του Τίλερσον την επόμενη Παρασκευή στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που τελικά θα διεξαχθεί την 31η Μαρτίου αντί της 5ης και 6ης Απριλίου όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Περιορίστηκαν να απαντήσουν ότι ο Ρεξ Τίλερσον «θα επισκεφθεί το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 31η Μαρτίου μετά το ταξίδι του στην Άγκυρα», την 29η και 30η Μαρτίου.

Από την πλευρά του το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετέδωσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα προτού παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την 31η Μαρτίου.

Την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πυροδότησε μια διαμάχη με το ΝΑΤΟ και τις χώρες συμμάχους των ΗΠΑ καθώς ανακοίνωσε ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών δεν θα συμμετάσχει στην πρώτη του σύνοδο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ένα σπάνιο γεγονός.

Η απουσία του Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο αντικατέστησε ο υφυπουργός Τόμας Σάνον, δικαιολογήθηκε από την ενδεχόμενη επίσκεψη, που δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί, του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην ιδιωτική οικία του προέδρου Τραμπ στη Φλόριντα, περίπου την ίδια περίοδο.

Ωστόσο αυτή απόφαση προκάλεσε την ανησυχία του ΝΑΤΟ, που έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο του προέδρου Τραμπ, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «παρωχημένο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider